Hrvatska vojska i policija pokrenule su 9. rujna 1993. godine  u 06.10 h ofenzivnu operaciju pod nazivom „Medački džep“. Tijekom svega nekoliko sati hrvatske snage ovladale su područjem od Divosela do Počitelja i na na taj način do konca rata osigurale da se sa tih okupiranih  položaja ne ispaljuju topničke kanonade na obližnji Gospić i njegovu okolicu. Ovu osloboditeljsku operaciju poduzele su 9. gardijska brigada „Vukovi“, Domobranska bojna Gospić  i Lovinac, 111. Domobranska pukovnija i Specijalna policija RH. Operaciju je osmislio Glavni stožer Oružanih snaga RH na čelu s generalom Jankom Bobetkom.

Ovom je operacijom oslobođeno oko 30 km2 prostora podno Velebita, ali su se nakon međunarodnog pritiska hrvatske snage povuke na polazne pozicije, a nadzor nad tim prostorom preuzeo je UNPROFOR. U svezi ove vojno-redarstvene operacije odmah je krenula prava lavina dezinformacija. Srbijanski mediji su je odmah prekrstili u operaciju „Spaljena zemlja“, dodajući kako je najveći otpor na tome području dao kanadski bataljun UNPROFOR-a, ubivši pri tome 32 hrvatska vojnika. Na ovu je izmišljenu bitku čak napisana  knjiga, a dio vojnika je  povratkom u Kanadu čak i odlikovan zboh „iznimne hrabrosti“.

Istina je da je tijekom VRO „Medački džep“ poginulo šest hrvatskih vojnika i policajaca. Njima u čast će u srijedu, 9. rujna na 27. obljetnicu ove legendarne operacije  održati prigodni komemorativni program. Započet će svetom misom za sve poginule u gospićkoj katedrali Navještenja blažene djevice Marije u 10 sati, a nakon toga će se održati komemorativni skup kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Vijence će položiti članovi obitelji poginulih branitelja, sudionici VRO „Medački džep“, kao i predstavnici vojnih i civilnih struktura državne i lokalne razine. Molitvu za poginule hrvatske branitelje u VRO „Medački džep“ predvodit će  vlč. Mario Vazgeč, župnik katedralne župe Navještenja BDM. Polaganje vijenaca potom će se organizirati u vojarni HV „9. gardijska brigada Vukovi“ i kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim policajcima u Rizvanuši.

M.S.