Prostorni plan, antenski stup i krave

PERUŠIĆ – Javni uvid u ciljane izmjene i dopune Prostornog plana Općine Perušić bio je povod okupljanja mještana u Općinskoj vijećnici. Predstavnica Urbanističkog zavoda Grada Zagreba Maja Videk Paulić elaborirala je dijelove  izmjena Prostornog plana koji se zapravo odnosi na detalje  izgradnje kvalitetnije infrastrukture dvaju ulica. Sasvim neočekivano rasprava je dobila sasvim drugi smjer i  smisao koji nemaju dodirnih točaka s razlozima okupljanja  mještana i predstavnika Općine Perušić.

    Nazočni mještani  obrušili su se na zamjenika načelnika Općine Perušić Dragu Hećimovića s pitanjem tko je i zbog čega na Dnevni red  zadnje održane sjednice Općinskog vijeća stavio na raspravu odluku o zabrani držanja stoke u užem središtu Perušića. Iako takav prijedlog odluke nije niti prošao na sjednici vijeća, ogorčeni su mještani prosvjedovali zbog, kako su neki isticali, oduzimanja njihovih prava da u ovako teškoj financijskoj  situaciji poštenim radom zarade neku kunu. Dio mještana ponovno je postavio pitanje tko stoji iza nakane VIP-neta da u neposrednoj blizini  kuća i stanova postavi 36 m visoki antenski stup. Pojašnjavajući odredbe zakona zamjenik načelnika Hećimović istaknuo je detalje  koji su, iako istiniti, zazvučali pomalo apsurdno.

Nastavak ispod oglasa

-Sve građevine čiji temelji prelaze visinu od 30 cm moraju imati sve potrebne dozvole za gradnju. Ako VIP-netov stup ima temelj niži od 30 cm, on ne podliježe tom zakonu, bez obzira koliko je visok. Dakle, ako gradite  nadstrešnicu za auto i temelji prijeđu zakonske gabarite, morate imati sve dozvole, rekao je Hećimović. Iz svojeg bogatog radnog iskustva Maja Videk- Paulić  pojasnila je kako strategiju izgradnje komunikacijskih koridora  određuje država, dok lokalna samouprava ima malo ili bolje reći nimalo utjecaja na takve projekte. Supružnici Mirjana i Boško Stapar podastrli su bogatu prepisku vezanu uz izgradnju budućeg stupa, ali kako tvrde, za sada nema valjanih niti suvislih pojašnjenja. Kako su izjavili, ustrajat će u nakani da se zabrani izgradnja takvog sustava praktički u nečijem dvorištu. Zamjenik načelnika Hećimović pragmatično je pojasnio cijelu situaciju.

-Recimo da ja i prvi susjed imamo parcele građevinskog zemljišta. On na svoju postavi ogromni stup, a ja nakon par godina počnem graditi kuću i tražim da se stup ukloni. U zakonu ne stoji da će se taj stup morati maknuti, nego postoji uvijek ono „može, ali ne mora!“

   Okupljeni su se mještani žalili i na premalo informacija o radu općinskih tijela. Kažu da ne znaju dnevni red pojedine sjednice, niti rezultate tih sjednica. Zamjenik Hećimović im je pojasnio kako je rad svih tijela javan, a informacije mogu uvijek dobiti iz prve ruke. Netko je rezignirao zaključio nešto poput  „sami smo izabrali općinske vijećnike, ali nam oni ništa ne govore!“

M. S.