Prosvjed protiv ćirilice i koncerta “Jandrinog jata” u Udbini

UDBINA – Danas srpska nacionalna manjina u Mutiliću  održava javno okupljanje slaveći vjerski blagdan Preobraženja Gospodinova. Najavljena je liturgija, turnir u malom nogometu te kulturno-umjetnički program do jutra uz nastup grupe „Jandrino jato“.

Brojna nastojanja da se koncert službenog vojnog orkestar sjeverno-dalmatinskog korpusa vojske RSK ‘Jandrino jato’ zabrani propao je, a iz PU ličko-senjske oglasili su se priopćenjem u kojem navode  kako će u slučaju kršenja odredbi Zakona o javnom okupljanju postupiti sukladno ovlastima propisanim Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonom o javnom okupljanju i drugim pozitivnim propisima RH, te će se poradi osiguranja dokaza u eventualnim daljnjim postupcima pred nadležnim tijelima koristiti i snimljeni video materijal sa navedenog javnog okupljanja.

Nastavak ispod oglasa
Mutilić
Mutilić

Potporu u nastojanjima da se zabrani nastup grupe “Jandrino jato“ pružile su krovne udruge branitelja te jedna županijska udruga, kao i udruge iz Zadarske županije. Iz udruga branitelja navode kako svi oni koji zahtijevaju nastup “Jandrinog jata“ znaju jako dobro da je zbog ideje koju na sav glas propagira ta ista grupa, poginulo oko 15 000 Hrvata, a 1702 Hrvata se još vode kao nestali. Sramotno je da se takvim osobama dozvoljava gaženje po žrtvama Domovinskog rata, a sve kako bi se zadovoljili apetiti mizernog dijela srpske nacionalne manjine. Isto tako, onima koji su zbog ove situacije htjeli pokupiti jeftine političke poene treba poručiti da, imaju li savjesti, neka se suoče s njom ma kojoj partiji pripadali, stoji u priopćenju udruga branitelja.

U 17 sati kod spomenik poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu Alojzija Stepinca u Gospiću formirat će se kolona prema Udbini gdje će branitelji mirnim prosvjedom iskazati nezadovoljstvo stavljanjem ćiriličnih natpisa, a posebno koncertom Jandrina jata koji veličaju tvorevinu RSK. U 12 sati iz Zagreba prema Udbini kreće autobus s braniteljima koji će se priključiti mirnom prosvjedu.

L.O.