Promjenom vlasti sve su glasniji prigovori vezani uz dosadašnju praksu Vlade RH u odnosu na lokalnu samoupravu. Priopćenjem se oglasila i Hrvatska zajednica županija, ističući kako je decentralizacija nužan faktor za regionalni razvoj Republike Hrvatske.
-Decentralizacija, kao preduvjet za gospodarski oporavak i rast, jedna je od ključnih tema u posljednje vrijeme. Dok se ta pitanja nastoje svesti na raspravu o teritorijalnom preustroju, nosioci vlasti na regionalnoj razini uprave zalažu se za jačanje decentralizacije u kojoj prvenstveno mora doći do korekcije porezne politike i fiskalne decentralizacije, a županije nastavljaju raditi i maksimalno doprinositi regionalnom razvoju. Upravo o tomu raspravljalo se na panelu „Županije – nosioci razvoja“ održanom u sklopu konferencije Smalland Medium Business Forum, stoji između ostaloga u priopćenju gdje se također ističe kako su županije u okviru svojih mogućnosti zaista jesu nosioci razvoja, no ipak postoje financijska ograničenja. Smatra se kako su funkcionalna i fiskalna decentralizacija nužne za regionalni razvoj Hrvatske. Istaknuto je i da uprava treba biti efikasnija i prilagođenija modernim trendovima europskog upravljanja.
Odgovarajući na pitanje o smanjenju broja županija, predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk rekao je kako to nije najvažnije pitanje jer promjena broja nije reforma.
.„Srž reforme mora biti funkcionalna i fiskalna decentralizacija koja je nužna; bilo to iz poreza na dohodak ili poreza na dobit – to tek treba vidjeti“, rekao je Pauk i dodao kako je politička volja za reformu najvažnija, kazao je predsjednik HZŽ Goran Pauk.

L. O.