Protupožarni izviđački zrakoplovi na nebu iznad Ličko – senjske županije

Poučeni iskustvima iz požarne sezone 2017. godine kada su na području Ličko – senjske županije vatrogasci intervenirali na 1378 vatrogasnih intervencija od čega na 1042 požara gdje je sudjelovalo 4770 vatrogasaca s 1713 vatrogasnih vozila, na kojima je utrošeno 14.195,57 radnih sati, a opožarena površina iznosila 14.605,9 hektara poduzete su organizacijske i tehničke mjere preventivnog djelovanja sa ciljem ranog otkrivanja požara i brzog interveniranja vatrogasnih postrojbi.
U skladu s izrađenim Planom motriteljsko – dojavne službe, intenzivirano je preventivno prisustvo vatrogasaca na terenu sa ciljem ranog uočavanja požara i žurnog djelovanja. Također, u suradnji s Policijskom upravom Ličko – senjskom povećan je broj policijskih ophodnji koje za cilj imaju otkrivanje počinitelja, odnosno osoba koje pale vatru na otvorenom u periodu zabrane.
Iako smanjenju broja požara pridonose povoljni meteorološki uvjeti na području Ličko – senjske županije napravljeni su ogromni iskoraci u zaštiti od požara koji su pridonijeli povoljnijoj požarnoj sezoni, pa u prilog tome, obavještavamo građane Ličko – senjske županije da proteklih 15 dana, odnosno u dane velikog i vrlo velikog indeksa opasnosti od požara iznad prostora Ličko – senjske županije prelijeću protupožarni izviđački zrakoplovi koji za cilj imaju rano otkrivanje požara, mogućnost gašenja početnog požara iz zraka odmah po uočavanju, ali i uočavanje eventualnih počinitelja. Naleti zrakoplova provode se temeljem naloga glavnog vatrogasnog zapovjednika u suradnji s županijskim vatrogasnim zapovjednikom a sve operativne zadaće koordiniraju se iz Centra za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju u kojem je smješteno Operativno vatrogasno zapovjedništvo.
Uz protupožarne izviđačke zrakoplove vatrogascima su na raspolaganju i bespilotne letjelice, dronovi i sustavi videonadzora kojima se slika s požarišta u realnom vremenu prenosi u Operativno vatrogasno zapovjedništvo, a navedena tehnika može se koristiti i za preventivno izviđanje, priopćio je danas županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.
L.O.