Nakon nekoliko godina usiljene dobrodošlice i postupnog gubljenja samislosti konačno su i vlasti u BiH počele javno iskazivati sve veću dozu skepse prema ilegalnim migrantima na svojem državnom teritoriju. Službeno Sarajevo sve učestalije traži da Republika Srpska i dio Federacije s većinskim hrvatskim stanovništvom započnu gradnju kampova i razmještaj migranata kako bi se teret njihova smještaja i boravka tih ljudi  što ravnomjernije rasporedio.

Sve ovo se čini kao  razgovor „gluhih telefona“ jer ilegalne migrante nitko ne želi na svojem teritoriju. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pomalo je „šerifski nastrojen“ pa se ne libi javno reći „što ste htjeli, to ste i dobili“, naglašavajući pro tome kako se na području Repoublike Srpske nije do sada formirao niti će od sada graditi ijedan migrantski  kamp. Budući da ilegalnim migrantima trebaju smještaj, prehrana, medicinska skrb, odjeća i obuća sve ovo je postalo nepodnošljiva financijska tlaka Federaciji koja je gotovo kolabirala zbog epidemije koronavirusa.

Tamošnji mediji su najprije skrivali, ali sada sve učestalije prenose negodovanje lokalnog stanovništva na područjima gdje borave ilegalni migranti. Jučer je ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić najavio izmještanje određenog broja migranata iz prihvatnog centra Bira do petka, odnosno početak procesa zatvaranja tog centra u središtu Bihaća.

– Zajedno s Upravom policije smo krenuli u sastavljanje operativnog plana, tako da ćemo u petak, 22. svibnja početi akciju izmještanja migranata iz Bire. S ciljem brze realizacije našeg plana, od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i ostalih organizacija tražili smo proširenje smještajnog kapaciteta u prihvatnom kampu na lokalitetu Lipa, izjavio je Kljajić.

U prihvatnom centru Bira trenutno je smješteno oko 650 ljudi. Oko 350 osoba bi trebalo biti izmješteno na lokalitet Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca, a traži se i pomoć za zbrinjavanje maloljetnika bez pratnje.

– Najveći problem je to što je među njima i oko 300 maloljetnika, zbog čega smo i tražili pomoć UNICEF-a. Djecu je neophodno izmjestiti u prihvatne centre s boljim uvjetima izvan Unsko-sanskog kantona. To se mora učiniti u naredna dva ili tri dana, inače će sve međunarodne organizacije i nadležne državne institucije snositi odgovornost za njih, kada se zatvori centar Bira. Ostalih oko 350 migranata želimo premjestiti u kamp na Lipi, jer je zamišljeno da upravo on bude rješenje problema, a ne samo jedan u nizu prihvatnih centara u ovom dijelu BiH, naglasio je Kljajić.

Političari vole govoriti „u rukavicama“ pa se rijetko čuje na koji se način ilegalni migranti u BiH i RH odnose prema tuđoj imovini u koju sve učestalije provaljuju. U slučaju da u provaljenoj kući nitko ne boravi, migranti će se udomaćiti u tome objektu. Postalo je  uobičajeno da u nekoj kući borave tjednima, sve dok je ne zapale. Taj bestijalni nemar očituje se i temeljitim pljačkama sve iole vrijedne imovine, a poseban im je „specijalitet“ posvuda vršiti nuždu, iako u svakom objektu imaju sanitarni čvor.

Lokalnom stanovništvu je ekonomski „dogorjelo do noktiju“ jer je zbog korone i migranata sasvim isčezao turizam tog dijela BiH, a u tamošnje gradove sve rjeđe zalaze građani RH koji su ondje znali gotovo dnevno ići u shoping. U Bihaću i Velikoj Kladuši organizirano je nekoliko prosvjeda građana koji su zahtijevali izmještanje ilegalnih migranata iz gradskih jezgri, parkova i tuđih kuća gdje je provaljeno.

Sagledavanjem ovih činjenica postaje sve očitije kome i zbog čega smeta krčenje šuma i šikara na hrvatskoj strani granice. Već smo objavljivali vijest po kojoj Hrvatske šume čiste trasu granice u duljini od oko 8 km. Dakle upravo ondje gdje su već dulje vrijeme ilegalni migranti podno Plješivice najčešće upadali na teritorij RH.

M.S./R. B.