Prva lička traktorijada

Povlačenje truca snagom konja pratimo već niz godina. Ljubitelji ove stare vještine i zanata nagledali su se i nauživali svega što prati ovakva događanja. Na redu je prva lička traktorijada!
U selu Dugi Dol pored Vrhovina uznapredovale su pripreme za prvi sraz traktora u Lici. Organizator ovog natjecanja je vlasnik OPG-a Dragomir Lekić koji je već realizirao dio priprema. Pojašnjava kako će sve to izgledati u nedjelju 27. rujna s početkom u 9 sati.
-Traktori i njihovi vozači povlačit će dva trupca. Jedan ima 17 metara dužine i preko 5 kubika, a drugi je nešto lakši jer ima 4,9 kubika. Za traktor će se zakačiti trupci pa će se vidjeti ‘ko će više povući trupac. Barem 3 metra. Brzina se neće mjeriti. Ovdje nije sve u traktoru, više je važno znanje i vještina vozača. Bilo je slučajeva da potpuno isti traktor ne može trupac ni pomaknuti s mjesta, a kad traktor preuzme drugi vozač taj čini čuda. Druga je disciplina još zanimljivija. Dva se traktora iste snage vežu lancima i svako vuče na svoju stranu. ‘Ko prevuče taj je pobjednik. Isto ‘ko dva ovna na brvnu, samo što ovdje svak’ vuče na svoju stranu, pojašnjava Dragomir. Na traktorijadi se očekuje više od 30 traktora iz cijele Like. Već su se prijavili natjecatelji iz Gospića, Perušića, Otočca, Kutereca, Ličkog Lešća, Korenice… Svi sudionici natjecanja imaju besplatan ručak. Dragomir većinu posla realizira sam, uz pomoć obitelji. Potporu mu daje Općina Vrhovine, a sponzori se baš i ne otimaju da bi pomogli.
-Ovo je prvi put da se kod nas organizira nešto slično. Nadamo se dobrom natjecanju, druženju i zabavi, a to je najvažnije, govori Dragomir Lekić iz Dugog Dola čija obitelj već godinama slovi kao najjači proizvođač sijena u državi. A taj je posao danas bez traktora nezamisliv.
M. S./ H. J.