Prve izlazne ankete – Domoljubnoj koaliciji 57, Hrvatska raste 56 i MOST-u 17 mandata!

Birališta u Hrvatskoj zatvorena su u 19 sati. Prema izlaznim anketama koje je za hrvatske televizije proveo Ispos puls rezultati su sljedeći:

HDZ-ova koalicija 57
SDP-ova koalicija 56
MOST 17
IDS 3
ŽIVI ZID 3
HDSSB 2
Milan Bandić 2

Nepreciznost predizbornih anketa je već apsolvirana tema – ali niti izlazne ankete nisu najtočnije: 2007. su posve promašile pobjednika izbora, pa su novinari HRT-a Ljubu Jurčića oslovljali ‘gospodine premijeru’ iako je na kraju imao 10 mandata manje.

Tijekom izbornog dana 2007. godine, izlazne ankete agencije PULS su govorile kako je SDP osvojio 61 mandat u Saboru, a HDZ 57 (bez 5 dijaspore). Nadalje, prognozirale su HNS-a sedam mandata, HSS-u pet mandata, HDSSB-u četiri mandata, IDS-u i HSLS-u po dva mandata, te HSP-u jedan mandat i HSU-u jedan mandat. Prema anketi Pulsa, te je godine SDP pobjedu odnio u sedam izbornih jedinica, a HDZ u tri.

Stvarni rezultati su bili sasvim drugačiji – HDZ je osvojio najviše mandata, 66, dok je SDP bio drugoplasirana stranka s 56 mandata. Temeljem te ogromne pogreške, reporteri HTV-a su već bili titulirali Ljubu Jurčića s „gospodine premijeru“. Izlazne ankete su dakle precijenile SDP za 5 mandata, a podcijenila HDZ za 4. Ukupno su pogriješili za 9 mandata, i to samo za dvije najjače stranke.

Tijekom finala izbora 2011. godine, izlazne ankete nisu ‘promašile’ pobjednika, ali jesu omjer i broj mjesta u Saboru. Prema izlaznim anketama Ipsos pulsa, Kukuriku koalicija je u Saboru trebala imati 82 zastupnička mjesta, a HDZ 40. Stvarni rezultat je bio 80 za Kukuriku, a 47 za HDZ, što nije promijenilo mandatara Vlade ali je svejedno predstavljalo pogrešku od čak 9 mandata.

Zato će rezultati izbora biti neizvjesni sve do službenog razultata DIP-a i pristizanja apsolutno svih glasova.

L.O./Direktno.hr