Prvi dan proljeća u Lici

Hladno sa snijegom i neugodnom burom, na Zavižanu sa 240 cm snijega, u unutrašnjosti od 10 do 30 cm. Posvuda poplave,  troše se zadnji komadi ogrijeva. Ovo bi mogao biti rezime prvog dana proljeća koje je službeno započelo još jučer u 17. 15. sati. Protekla noć i današnji dan jednako će trajati jer unatoč vremenskim (ne)prilikama ravnodnevnica ili ekvinocij čini svoje. Prvi dan ljeta, solsticij, dolazi nam 21. lipnja.

Prvi dan proljeća nekada se slavio kao početak jedne nove godine, jedne nove epohe. Kelti su slavili prvi dan proljeća kao uskrsnuće Sunca. Proljeće je za mnoge imalo značenje buđenja, stvaranja i rađanja nečeg novog. U proljeću nam dolazi i Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Ua zadnje vrijeme sve su izraženije težnje aktivista  da se prvog dana proljeća suzdržimo od jedenja mesa. Svjetski dan bez mesa koja se diljem svijeta obilježava još od 1985. godine u organizaciji Farm Animal Rights Movementa (FARM) mnogi slave kao dan novog početka i odluke da će prestati jesti meso i živjeti na način da manje štete okolišu, vlastitome zdravlju i životinjama.

Nastavak ispod oglasa

Meteorolozi nam u svojim sinoptičkim kartama donose nastavak hladnog razdoblja. Oni upućeniji tvrde kako je ovogodišnje proljeće najbolji dokaz promjene klime. Kao da se zima malo „pomjerila“ i sada traje malo dulje. Za islustraciju priče o početku proljeća donosimo dio fotografija iz Kosinja gdje su ogrijev, gorivo, struja i sijeno za stoku najpotrebniji uvjeti za opstanak  u nekom novom proljetnom okruženju.

J.Ž./M. S.