Prvi dan škole: Poštujte naše znakove!

Poštujte naše znakove

GOSPIĆ – Ministarstvo unutarnjih poslova od 1995. godine tijekom rujna, mjeseca u kojem počinje školska godina, diljem zemlje provodi akciju Poštujte naše znakove kojom se kako je već svima poznato, želi zaštititi najugroženiju skupinu sudionika u prometu – djecu, ali i podsjetiti odrasle, prvenstveno vozače da uvijek paze na njih.

Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima i to u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti najsigurnija. Odrasli djecu prevoze na prednjim sjedalima, nevezane na stražnjim sjedalima ili u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

Nastavak ispod oglasa

Tako je tijekom prošle godine na cestama Ličko-senjske županije u prometnim nesrećama stradalo 23 djece u dobi od 7 do 13 godina i to: niti jedno dijete nije smrtno stradalo, 4 djece teško je ozlijeđeno, dok je 19 lakše ozlijeđeno. Analizirajući podatke o stradavanju djece za prvih šest mjeseci ove godine i uspoređujući ih s istim razdobljem prošle godine, proizlazi da je trend stradavanja djece u dobi od 7 do 13 godina u prometnim nesrećamau znatnom smanjenju, jer je stradalo 1 dijete koje je lakše ozlijeđeno (2012. g. – 15; 4 teško i 11 djece lakše ozlijeđeno). Dosadašnja iskustava su pokazala kako prometni odgoj ima itekako veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske su u koordinaciji s tijelima lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet i održavanje prometnica, obišli prometnice u zonama škola, s ciljem kako bi se na vrijeme uočila dotrajala i oštećena prometna signalizacija i izvršila obnova iste prije početka školske godine.

Tijekom mjeseca rujna, a u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoških službi i ravnateljima osnovnih škola, policijski službenici će održati kraća edukativna predavanja u prvim razredima kako bi djecu  upoznali s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.

Nadalje, svakog dana tijekom mjeseca rujna, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave u školama, policijski službenici će pojačano nadzirati promet na prilaznim cestama i raskrižjima u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece iz škole. Tom prilikom će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, ali i ostale prekršaje u zonama škola. Također će u suradnji s inspektorima cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Iz policije savjetuju:

 • porazgovarajte s djecom o prometu i ukažite im na potencijalne opasnosti koje im od njega prijete
 • ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu
 • vježbajte zajedno za djecom sigurno prelaženje kolnika
 • objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca
 • kako je Vaše dijete prvoškolac posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole
 • odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu
 • kažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu
 • vlastitim primjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu
 • nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje
 • u situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice
 • ako se Vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjenje vidljivosti, pobrinite se da bude vidljivo, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite im odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima
 • djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način.

 

Apeliramo na sve vozače da obrate pozornost na djecu i to ne samo u blizini škola, već i na drugim mjestima gdje se djeca kreću. 

Također pozivamo sve roditelje i prosvjetno-pedagoške djelatnike škola da se aktivno uključe u provođenje ove akcije radi zaštite djece u prometu, stoji u priopćenju MUP.

L.O./MUP