Popuštanje preventivnih mjera oko epidemije COVID-19 danas su se posebno odrazile na JUNP Plitvička jezera. Iako su mnogi pesimisti vjerovali kako se ovaj jedinstveni biser danas otvara „onako, reda radi“, u praksi je sve to bilo neusporedivo bolje. Modro-zelena rapsodija Plitvičkih jezera niti danas nikoga nije ostavila ravnodušnim. Potvrdio nam je to i glasnogovornik ove ustanove Ognjen Borčić.

-Trebalo bi mi previše riječi da bi se dočarala situacija i ozračje koje danas vlada na Plitvičkim jezerima. Imali smo lijepo vrijeme, a pomalo je suvišno govoriti o ljepotama posvuda oko nas. Posjetitelji su uglavnom bili domaći gosti. Nakon prvog susreta s Velikim slapom sa ulaza br. 1 i pogleda s vidikovca, svi posjetitelji su se spustili do šetnica, do jezera. Elektro-brodovi su vozili po Kozjaku i jedino što mogu i moram reći je to da su gosti zaista uživali. Oduševljeni su programom „Proljeće na Plitvičkim jezerima“, sadržajima, čistoćom, s cijenama, dok o ljepotama krajobraza ne treba niti govoriti. Je li danas ovdje prošlo nekoliko stotina ili više od tisuću posjetitelja doista je nevažno. Uglavnom je dinamika posjeta na oba ulaza bila zadovoljavajuća, uz uvažavanje socijalne distance. Prema prvim najavama očekuje nas odličan vikend, a svih naših 668 zaposlenika jedva su dočekali nastavak sezone koja je bila odlično započela, ali je naprasno prekinuta zbog epidemije. Ovo danas je usitinu bilo prelijepo, oduševljeno nam je rekao glasnogovornik Ognjen Borčić.

Najava ponovnog otvaranja državnih granica posebno se željno očekuje u turističkoj branši. Podatak po kojemu NP Plitvička jezera svake godine posjeti oko 10 posto svih turista koji dođu u Hrvatsku dovoljno govori sam za sebe.

M.S.