Portal Lika online u posjedu je dopisa kojim je prvi predsjednik OO HDZ-Gospić, predsjednik inicijativnog odbora osnutka HDZ-a za bivšu Općinu Gospić i jedan od osnivača HDZ-a u Perušiću Anton Vlainić zatražio ispis iz te stranke. Njegovo pismo upućeno središnjici stranke objavljujemo u cijelosti:

Predmet: Zahtjev za prekidom članstva u HDZ

                Poštovani gosp. predsjedniče GOHDZ-a Gospić , svi odabrani članovi GOHDZ, poštovani utemeljitelji  HDZ-a ,

–  ovim dopisom želim Vas obavijestiti da današnjim nadnevkom  prestajem biti član Hrvatske Demokratske Zajednice. 

  • Član sam HDZ-a od 17.02.1990.godine.
  • Predsjednik inicijativnog odbora osnutka HDZ-a za bivšu Općinu Gospić
  • Jedan sam od ključnih ljudi koji su 18.03 1990. u Perušiću osnovali HDZ za bivšu općinu Gospić
  • Bio sam prvi predsjednik OOHDZ-Gospić, 1990.
  • Pričuvni sam časnik HV, dragovoljac Domovinskog rata.

Na kraju ovog dopisa samo Vas  želim podsjetiti  da sam u svakom trenutku bio na dispoziciji i raspolaganju za sugestije i provedbu stranačke i službene državne  politike na dobrobit našeg naroda. 

Sa žaljenjem moram konstatirati da ste vrlo rijetko ili gotovo nikada  osjetili potrebu   stupiti sa mnom u kontakt ,  ili me upitati za mišljenje glede ključnih stranačkih aktivnosti. Nikada, ali baš nikada niste  moje životno i političko iskustvo pokušali iskoristiti iako ste dobro znali tko sam i što sam u političkom životu naše  zajednice.

Razočaran sam postupkom kandidature i samom provedbom izbora za bitne stranačke dužnosti i dužnosnike(  ovakvim polu ilegalnim načinom unutarstranačkih izbora nismo se služili  niti 1990. kada je bilo i po život opasno biti član ili simpatizer HDZ-a ). Sa konsternacijom  moram priznati da se  ovakav način vođenja stranke  u osnovama kosi sa mojim poimanjem stranačke stege, promišljanja i djelovanja unutar vodeće političke stranke u RH.

Želim Vam svako dobro, a politički život neka ide svojim tijekom.

                                                                                                                                             Anton Vlainić, v.r.