Prvi turistički klaster u Lici

Na inicijativu LAG-a Lika u Gospiću je  osnovan prvi turistički klaster znakovitog naziva Klaster Lika Destination. Kako je u punom zamahu provedba projekta „INTEGRA Lika 2020“, koji ima za cilj brendiranje Like i podvelebitskog primorja LAG Lika je danas  okupio turističke agencije s ovog područja te su zajedno osnovali turistički klaster s temeljnim ciljem  promocijae ove destinacije. Kroz dobro poznati petogodišnji projekt „INTEGRA Lika 2020“, LAG LIKA već godinu i pol provodi proces brendiranja Like i primorja kao jedinstvene turističke destinacije.

U tu svrhu LAG je razvio regionalnu oznaku kvalitete imenom „Lika Quality“ s kojom će, kako kažu, uskoro izaći u javnost. Za ovu oznaku moći će se natjecati svi lokalni proizvođači visokokvalitetnih proizvoda hrane i pića a ona će jamčiti iznimnu kvalitetu i sljedivost u proizvodnji. Oznaku „Lika Quality“ LAG je zaštitio u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao jamstveni žig. Također, ono što je važno naglasiti, svi restorani koji u svojoj ponudi budu imali hranu kupljenu od lokalnih proizvođača s oznakom „Lika Quality“, moći će također koristiti taj znak.

Nastavak ispod oglasa

Kako ističu u LAG-u Lika, ovim projektom lokalno proizvedena hrana ulazi u kategoriju tzv. premium proizvoda i izravno se potiče njena zastupljenost na tržištu te u lokalnim restoranima. Time će se konačno nagraditi kvalitetni lokalni proizvođači, osigurati će im se tržište a Lika će biti brendirana kao izvrsna gastro-destinacija.

Cijeli proces brendiranja svesrdno su dočekali i podržali predstavnici turističkih agencija s područja Like i primorja koji su danas s LAG-om osnovali Klaster Lika destination, a to su sljedeće agencije: TA Adria-Velebitica, TA Hana tours, TA LiTO, TA Japodski forum, TA MaDi tours.

Tek osnovani turistički klaster očekuju brojni izazovi i veliki posao obzirom da su Lika i primorje područje velikog turističkog potencijala koje do sada nije bilo turistički valorizirano, izuzmemo li NP Plitvička jezera, kao i gradove Senj i Novalju.

L.O.