Naš najljepši nacionalni park sutra slavi rođendan! Na dan 8, travnja 1949. godine područje Plitvičkih jezera proglašeno je nacionalnim parkom. Što još napisati o ovome prirodnom biseru, a da već nije napisano ili rečeno, fotografirano…?

Najljepši kutak naše Domovine vidjeli su mnogi. Jednom se netko u sirotinjskoj sjeti požalio „da mi je onoliko novca koliko su puta Plitvička jezera ukupno fotografirana-ko bi meni bio ravan“! Planetarna popularnost ove destinacije stavila nas je ovako malene na kartu svijeta, pa učestalije nego li ikada prije svi znadu gdje se nalaze  Hrvatska i njezine Plitvice. Sve nas više pohode antipodi, Zemljani s druge strane planeta. Upravo ti novovjeki nomadi iz Japana, Koreje i Kine ruše rekorde svojim dolascima. Mnogi od njih podižu kredite da bi vidjeli ono što je nama na korak  mjesta. Nasuprot tome tužno, ali  istinito,  zvuči podatak da mnogi učenici s područja Like nikada nisu bili u tome zemaljskom raju. Niti oni, niti njihovi roditelji.

Što još napisati? Plitvička jezera preživjela su mnoge ekološke „nestašluke“ prethodnih i sadašnjih generacija. U ovih 68 godina, od kada su službeno dobila najveći status zaštite  unutar jedne države, proteklo je jezerima puno, puno vode. Elegični šum  kristalno bistre vode i slapova slušale su mnoge generacije. Treba vjerovati da će tako i ostati.

M.S.