Kako bi se upoznala sa situacijom svoga resora pučka pravobraniteljica Lora Vidović sa svojim stručnim timom ovih dana boravi u Ličko-senjskoj županiji. Dok su njezini savjetnici u Gospiću zaprimali pritužbe i predmete građana, pravobraniteljica se sastala s predstavnicima Ličko-senjske županije i stručnim službama koje je predvodio zamjenik župana Vice Nekić. Budući su ovi sastanci zatvoreni za javnost pravobraniteljica  je dala kraću izjavu uoči početka sastanka.

-Došli smo u Ličko-senjsku županiju i ovdje ćemo boraviti tri dana. Pri tome ćemo obići više od polovice jednica lokalne samouprave i centara za socijalnu skrb. Cilj nam je čuti i vidjeti iz bliza s čim se i kakvim problemima suočavaju građani Ličko-senjske županije. Ovo je najveća  županija s vrlo nepovoljnim demografskim pokazateljima. Velika su iseljavanja i ovdje je ostao mali broj stanovnika i to mahom starije životne dobi. Zato možemo reći da je u ruralnim područjima ove županije prosječna dob stanovnika u dubokoj starosti. Ono što želimo saznati je kako su najsiromašnijima dostupne socijalne, zdravstvene, infrastrukturne i prometne usluge. Želimo doznati na koji se način nose i bore s mnogim teškoćama i što to mogu učiniti Županija, Gradovi, Općine i Centri za socijalnu skrb da bi im olakšali život, rekla je uoči sastanka pučka pravobraniteljica Lora Vidović koja će sa suradnicima će od 14. do 16. listopada obići veći dio Ličko-senjske županije gdje će se susresti s građanima, organizacijama civilnog društva te predstavnicima tijela javne vlasti. Tijekom boravka u županiji, sastanke će održati u Gospiću, Vrhovinama, Korenici, Donjem Lapcu, Karlobagu i Senju kako bi se detaljnije upoznala s problemima građana ove teritorijalno najveće hrvatske županije.

Sve osobe koje smatraju da su im ugrožena ili povrijeđena ljudska prava, ili da su diskriminirani, moći će kroz razgovor sa savjetnicima pravobraniteljice iznijeti svoj problem i uložiti pritužbu na postupanje i rad pojedinih tijela obuhvaćenih nadležnošću pučke pravobraniteljice,  odnosno državnih, županijskih, gradskih i općinskih tijela te pravnih osoba s javnim ovlastima, a u slučajevima diskriminacije, i na rad pravnih i fizičkih osoba.

M.S.