Punk nakon 25 godina

GOSPIĆ-Tko god je imao sreću i ove subote u večernjim satima pohodio caffe-bar „In“ zacijelo je doma vratio/la pun dobrih utisaka. „Punk Is Not Dead“, ili bolje reći punk se vratio u Gospić nakon četvrt stoljeća izbivanja! U skučenom prostoru našlo se mjesta za dva benda i ponešto publike. Osim okorjelih punkera mlađe populacije, u publici su se našli i neki roditelji da vide“ di mi dite provodi dane na nekakvim probama“. Nastupile su dvije grupe: „Škart brigada“ i „SKP“. U „škartovima“ je pjevao Filip Bubaš, gitare su svirali Mile Rukavina i Ante Troskot, na basu je bio Ivan Starčević, dok je bubnjeve svirao Adrian Pavičić. „SKP“ čine Iva Jakešević na gitari i mikrofonu i dvojac iz prethodnog sastava-Adrian Pavičić i Mile Rukavina koji se ovdje prihvatio bas gitare.
Atmosfera je od prvih rifova na gitari bila uzavrela. Dok je „Škart brigada“ redala mahom domaće punk-uspješnice i cover verzije odmah se nametnula misao da im ime ne odgovara onome što se čulo. Iako su početnici i sa pozornicom se „druže“ vrlo kratko, uspjeli su na publiku prenijeti veliku količinu pozitivne energije. Uigrani do najmanjeg djelića sekunde probleme im nisu predstavljali niti nabrijani taktovi i brzi tempo po kojem je punk poseban. Kada su se pojavili „SKP“ (inače akronim za „Smrdim ka pas“) publika je doslovno podivljala! Osim dobrog repertoara i svirke, tome je poseban obol dao basista Mile kojega je publika podizala na rukama, dajući svima do znanja da se malo po malo rađaju zvijezde nove generacije. Ovdje je riječ o mladim ljudima od 17-18 godina, beskompromisnim punkerma koji, iako početnici, već dosta solidno barataju instrumentima. Još kada bi im roditelji kupili neku bolju gitaru ili pojačalo-gdje bi im bio kraj.
I na kraju pitanje: zašto i otkuda odjednom punk??? Teško pitanje. Nastup u „In“-u znakovit je iz nekoliko razloga. Prvi i svakako najposebniji je taj da Gospić nakon četvrt stoljeća ima punk bendove i publiku koja sluša ovu vrstu glazbe. To se događa u vrijeme kada su turbo-folk i prikriveni narodnjaci u tzv. zabavnoj i pop glazbi hrvatskih autora i izvođača dosegli zabrinjavajuću dozu neukusa, ali i popularnosti. Nastup grupe „Hladno pivo“ na gospićkom rock ljetu privukao je veliki broj posjetitelja i pokazao da baš svi ne slušamo cajke. Kao pred grupa „Kawasaki 3P“ nastupili su upravo „SKP“. Po reakcijama publike vidjelo se kako među mladom populacijom uživaju velike simpatije, a kada su odsvirali svoje tek je mali broj ljudi ostao slušati glavne zvijezde večeri. Čini se da je nastupilo zasićenje na glazbenoj sceni, poput onog s konca ’70.-ih i s početka ’80.-ih, u vrijeme kada je punk bio mlad. A mladi gospićki punkeri marljivo rade i na vlastitim stvarima. Energija uložena u sinoćnjem nastupu neusporedivo je veća i vrjednija nego li svi „tezga“ nastupi tzv. velikih zvijezda, od kojih mnogi sa CD-om u džepu zabavljaju publiku otvarajući usta i uzimajući za ovakve prijevare hrpe novca. „Punk Is Not Dead“ i to je uvijek dobra vijest, voljeli vi ovaj glazbeni pravac ili ne.
M. S.