U Donjem Lapcu, najistočnijoj ličkoj općini, zaživio je projekt „Zaželi“ kojega na nacionalnoj razini u partnerstvu provode Hrvatski zavod za zapošljavanje, Centri za socijalnu skrb i jedinice lokalne samouprave. Na ovome području u implementaciji projekta uključio se i KUD „Katarina Zrinska“. Provedbu ovoga projekta u ime Općine Donji Lapac koordinira referentica Vesna Kljajić.

-Kroz projekt „Zaželi“ zaposleno je 10 žena koje će pomagati 85 starijih osoba na ovome području. Ta skrb podrazumijeva pomoć pri održavanju domaćinstava, dostavu kućnih potrepština, nabavku lijekova, odlazak u poštu… Cjelokupni projekt financira se iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od  1 698 262 kune, dok je rok za provedbu ovoga projekta 2019.-2021. godina, odnosno 30 mjeseci, rekla nam je Vesna Kljačić.

Važnost projekta „Zaželi“ višestruko nadmašuje njegovu financijsku komponentu jer je Donji Lapac sredina u kojoj prevladavaju staračka domaćinstva. Nakon Domovinskog rata sa ovoga se područja iselila većina radno sposobnog domicilnog stanovništva. Država je  1995. godine na taj prostor naselila nekoliko stotina Hrvata prognanih iz BiH. Zajednička sudbina domicilnih žitelja srpske nacionalnosti i doseljenih Hrvata očituje se u pomanjkanju radnih mjesta, problemima oko zdravstvene skrbi i općenito slabijih uvjeta života, posebice kada su u pitanju potrebe mlađih generacija.

L.O.