Članovi Udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“ Ogranak Sveti Ivan Zelina danas su posjetili Gacku dolinu, kojom prigodom su u pratnji pukovnika u mirovini Drage Bilovića obišli nekadašnje prve crte bojišnice 111. Brigade HV.
Inače, kako smo doznali u razgovorima sa članovima Udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“, oni svake godine organiziraju putovanja kako bi obišli mjesta i spomen obilježja hrvatskih žrtava Domovinskog rata i II. Svjetskog rata. Predsjednik Udruge“ Hrvatski domobran“ Nikola Matičić kazao je da je ovo samo jedna u nizu aktivnosti udruge koja se provodi tijekom godine.

Predsj. Udruge "Hrvatski domobran" Nikola Matičić
Predsj. Udruge “Hrvatski domobran” Nikola Matičić

„Mogu izdvojiti naše posjete Križevcima, Udbini, slijedi nam odlazak u Petrinju, Našice, Jazovku, posjećujemo i obilazimo sva ona mjesta stradavanja hrvatskog naroda, iza II. Svjetskog rata, od Blajburga, Križnog puta, u stvari sva ona mjesta stradavanja Hrvata. Ovim aktivnostima želimo mlađim naraštajima prenijeti istinu o patnjama i stradavanjima hrvatskog naroda kroz povijest, a žalosno je da o tome ne uče u školama jer je to dio naše hrvatske povijesti. U Ličko senjskoj Županiji imamo Podružnicu u Brinju a u planu nam je osnivanje Ogranka u Gospiću. Naša Udruga pokriva cijelu Hrvatsku, od Pule, Rijeke, najistočniji nam je Grad Ilok a najjužniji Dubrovnik. Iako uskoro imamo reviziju članstva, mogu reći da smo ranijih godina imali oko 18 tisuća članova i 58 ogranaka, tu su i Ogranci u Australiji, Americi, Argentini, Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji i Južnoafričkoj Republici. Ove godine, s ponosom ističemo da je 146 godina opstojnosti Udruge „Hrvatski domobran“. Udruga smo kuju mnogi respektiraju no na žalost od državnih institucija nemamo nikakve potpore. Ja živim u Rijeci i već dvije godine gradonačelnik Obersnel jednostavno ni lipe nije dao iz gradskog proračuna, što dovoljno sve govori. Rijeka ima 550 članova Udruge domobran, što nikada nije bilo“ kazao je predsjednik Udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“ Nikola Maračić.

Pukovnik Drago Bilović
Pukovnik Drago Bilović

Domobrani iz Sv. Ivana Zeline iskazali su želju obilaska djela Ličke bojišnice, u ovom slučaju otočku, tako da sam im prenio dio utisaka i sjećanja o zbivanjima iz Domovinskog rata u kojem su djelovali pripadnici 111. Brigade HV. Posjetili su nekadašnje prve crte bojišnice, tako su se poklonili i odali pijetet na Žutoj Lokvi poginulim pripadnicima MUP-a, gdje sam ih upoznao sa borbenim djelovanjima na području Brinja i Otočca, potom smo posjetili centralni spomenik 111. Brigade u Drenovom Klancu, obiđena je crta od Drenovog Klanca do Dubrave, da bi kod spomenika poginulih hrvatskim braniteljima u Otočcu položili vijenac, zapalili svijeće i odali počast poginulim braniteljima. Posjet Otočcu iskoristili su da obiđu Vrila Gacke u Sincu, kazao je pukovnik Drago Bilović.
Dražen Prša.