-

U osnovnoj školi „Zrinskih i Frankopana“ Otočac upriličena je danas prigodna manifestaciju kojom se obilježila predaja donacije „Računala za ličke škole“ Rotary kluba Zagreb i Privredne banke Zagreb. Svečanosti su nazočili zamjenica župana ličko-senjskog Ivana Tomaš, predstavnici Rotary kluba Ratko Žurić i Dražen Dumančić, Privredne banke Zagreb Zdravko Fajdetić i Ivica Majetić, ravnatelji osnovnih škola iz Otočca, Brinja i Kosinja, te djelatnici osnovne škole Otočac.U ime domaćina, nazočne je pozdravila i uputila riječi zahvale ravnateljica osnovne škole Otočac prof. Lucija Sekula koja je istaknula:

„Rotary klub iz Zagreba i Privredna banka donirali su nam vrijednih 50 komada računalne opreme, koju smo instalirali, kako u Otočcu tako i u područnim školama Švica, Kuterevo, Ličko Lešće i Vrhovine. Oprema je iznad svega vrijedna jer su profesori informatike potvrdili da čak ni oni osobno možda nemaju takva računala. Za nas je to jedna velika vrijednost i pomoć, svima koji radimo pod ovim krovom jer smo ove godine u pete razrede uveli e-dnevnike, koji se nisu mogli uvesti bez kvalitetne informatičke opreme. Kako smo se još prošle godine i tijekom ljeta prijavili kod Carneta kako bi krenuli sa e-dnevnicima, a uzimajući u obzir financijska sredstva, strahovala sam kako to sve realizirati s opremanjem informatičkog kabineta. Ova pomoć došla nam je kao spas u zadnji čas, tako da nismo imali nikakvih problema s početkom rada e-dnevnicima u petom razredu, što potvrđuje i povećani broj zainteresiranih učenika za izborni predmet informatike, pogotovo kad su čula da imamo nova računala. Od srca hvala  Županiji koja je potakla ovu inicijativu, hvala Rotary klubu i hvala Privrednoj banci Zagreb“- kazala je ravnateljica osnovne škole Otočac Lucija Sekula.

Zdravko Fajdetić PBZ
Zdravko Fajdetić PBZ

„Privredna banka je donator računala, za školu u Otočcu 50 računala, za osnovnu školu u Brinju 22, te za osnovnu školu u Kosinju 10 računala, rekao je Zdravko Fajdetić u ime PBZ-a. Riječ je o vrhunskim računalima i mi kao Privredna banka Zagreb imamo socijalnu osjetljivost tako da smo na inicijativu Rotary kluba Zagreb i Ličko senjske županije odazvali akciji, te kao donatori možemo reći da smo zadovoljni jer vidimo da su računala došla u prave ruke. Kad je riječ o planovima, s obzirom na cijelu regiju Ličko senjsku županiju računamo i dalje s donacijama i sponzorstvima“ – kazao je Zdravko Fajdetić u ime Privredne banke Zagreb. Zamjenica župana ličko senjskog Ivana Tomaš zahvalila je predstavnicima Rotary kluba Zagreb i predstavnicima Privredne banke Zagreb na hvale vrijednoj donaciji, kazavši da su ovom donacijom zadovoljni svi, što ih čini izuzetno zahvalnima i ponosnima.

– Brojna su računala u našim školama, projekt je gotovo pri kraju, no uvjerena sam zbog izuzetno dobre suradnje i razumijevanja pogotovo gospodina Ratka Žurića, nećemo stati na ovome i vjerujem u nastavak daljnje uspješne suradnje, kazala je zamjenica župana Ivana Tomaš. Zahvale su donatorima uputili ravnatelji osnovne škole Brinje Marija Vičić i osnovne škole Kosinj Ivan Bronzović.

Ratko Žurić Rotary klub Zagreb
Ratko Žurić Rotary klub Zagreb

„Ovaj projekt se doista zove LIKA, to je okvirni projekt kojeg dugoročno zamišljamo kroz niz humanitarnih projekata na području Like., ističe Ratko Žurić. Mi kao Rotary klub koji obuhvaća oko 1,2 milijuna članova i postojimo u svakoj zemlji, pa imamo svrhu da kao afirmirani profesionalci i stručnjaci kroz svoje druženje pokušavamo realizirati određene humanitarne projekte na svom području a sa svrhom da se riješe problemi koji egzistiraju u tim sredinama. Nakon jednog lijepog druženja sa predstavnicima Gorske službe spašavanja došli smo do zaključka da probamo pomoći Lici. Po našoj ocjeni Lika je zanemarena i prvo što smo se prisjetili uz pomoć zamjenice župana Ivane Tomaš krenuli smo u rješavanje informatizacije škola. Drago mi je što smo uspjeli osobnim relacijama dobiti velike i snažne gospodarske subjekte na ovom projektu, i evo, do sada smo prikupili 230 računala i svi su u upotrebi, tehnički u potpunosti zadovoljavajući. Ovo što smo mi željeli realizirati to smo i učinili. Tri škole, Otočac, Brinje i Kosinj dobile su onoliko koliko su tražili računala što se ne događa baš često. Druge škole još nisu dobile, nedostaje nam još oko 100 – tinjak računala i vjerujem da ćemo uskoro i to riješiti. Hvala vama na suradnji, neobično mi je drago i čini zadovoljstvo za buduću suradnju“ – kazao je Ratko Žurić u ime Rotary kluba Zagreb.
Dražen Prša