Radionica mogućnosti dobivanja EU sredstava za ulaganja u fizičku imovinu u poljoprivredi

LAG otoka Paga u koji su uključeni gradovi Pag i Novalja te općine Kolan i Povljana poziva svoje članove, kojih ima 73, kao i sve zainteresirane subjekte i potencijalne korisnike sredstava EU fondova na radionicu „EU fondovi, mogućnost financiranja projekata bespovratnim sredstvima iz programa ruralnog razvoja“. S obzirom na veliki broj potencijalnih korisnika u koje spadaju članovi OPG-a te obrti registrirani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda, radionica će se održati istog dana u utorak 3. veljače i na Pagu i na Rabu.

Razlog je što bolja i jednostavnija dostupnost s obzirom na značajan broj zainteresiranih i na Pagu i na Rabu, zbog čega će se radionica najprije održati  u 12 sati u prostorijama Grada Raba te isti dan u 18 sati u prostorijama Općine Kolan.

Prva tema radionice koju će predstaviti Stevo Žufić konzultant tvrtke AdriaBonus je natječaj za mjeru MO4 „Ulaganje u fizičku imovinu“. Mjera MO4 sadrži podmjeru 4.1. koja se tiče potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva te podmjeru 4.2. koja govori o potporama za ulaganja u preradu, marketing ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, a koje će na radionici biti detaljno predstavljene.

Na oba otoka postoji veliki potencijal za ruralni razvoj, proizvodnju zdrave autohtone hrane, a pogotovo razvoj agroturizma stoga je tema ove radionice vrlo aktualna.

Shodno tome Ministarstvo poljoprivrede objavilo Pravilnike za provedbu projekata po Mjeri MO 4  te se natječaji po njoj očekuju već u veljači. Cilj ove radionice je prvenstveno OPG-ovima,  poljoprivrednicima i svim zainteresiranima pojasniti uvjete koje pravilnici propisuju te što će im sve i po kojoj mjeri biti prihvatljivo i potrebno.

Druga tema radionice je određivanje ekonomske veličine gospodarstva i nju će članovima LAG-a, ali i svim zainteresiranima, koji se također očekuju bez obzira što još nisu članovi LAG-a,  predstaviti Željko Peran, viši stručni suradnik Poljoprivredne savjetodavne službe.

Drugim riječima pozvani su svi zainteresirani potencijalni  korisnici te svi koji imaju nedoumica u pogledu navedenih mjera, ostalih mjera predviđenih Programom Ruralnog Razvoja ili nejasnoća kod mogućnosti dobivanja sredstava iz raznih fondova da se odazovu i prisustvuju radionici. Kroz otvorenu diskusiju pokušat će se odgovoriti na sva pojedinačna pitanja ili nedoumice te pružiti najaktualnije informacije i najave.

L.O./L