GOSPIĆ – Osnovna pretpostavka za naknadno smanjivanje rizičnih čimbenika kriminaliteta i prilika za izvođenje kažnjivih djela je sistematski provođena prevencija kriminaliteta, no od iznimne važnosti je da se svi subjekti lokalne zajednice identificiraju s ciljevima prevencije kriminaliteta i da u njoj sudjeluju.

Ova pretpostavka bila je misao vodilja i načelniku Policijske uprave ličko-senjske Anti Podnaru kada je organizirao radni sastanak sa predstavnicima lovačkih udruga.

Radni sastanak održan je danas u prostorijama Policijske uprave ličko-senjske, a na istom su sudjelovali rukovoditelji Policijske uprave ličko-senjske, načelnik Ante Podnar, voditelj Službe policije Stjepan Sabljić i načelnici policijskih postaja, zatim zamjenik župana Ličko-senjske županije Sanjin Rukavina, predsjednik lovačkog saveza Ličko-senjske županije Mića Svetić, tajnik lovačkog saveza Ličko-senjske županije Mile Ugarković, lovni inspektor Darko Tonković, predstavnici lovačkih udruga sa područja Ličko-senjske županije, predstavnici Hrvatskih šuma i Parka prirode Velebit.

Načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar u uvodnom govoru zahvalio je svima što su se odazvali na poziv za sudjelovanje na ovome radnom sastanku, te naglasio da je svima cilj razvijanje partnerskih odnosa kojima će se zajednički rješavati svi problemi na zadovoljstvo svih građana.

Također je istaknuo da je ovakav sastanak nužan kako bi se na jednom mjestu razmijenila iskustva i istaknuli problemi, a sve s ciljem postizanja pravne uređenosti i u području lova. Najavio je i provođenje preventivnog projekta „Sigurno u lovu“ kojim će se putem raznih materijala i predavanja skrenuti pozornost građanima odnosno lovcima kako da što sigurnije sudjeluju u lovu.

Potom je voditelj Službe policije Stjepan Sabljić upoznao prisutne sa analizom utvrđenih mjera i radnji na suzbijanju kažnjivih radnji vezanih uz protuzakonit lov, pa je naglasio da je na području Ličko-senjske županije registrirano 38 lovačkih udruga, sa 2120 članova. Naglasio je da je u razdoblju od 2009. godine do 2013. godine evidentirano 29 kaznenih djela protuzakonitog lova i ribolova, za koja su prijavljene 34 osobe, dok je 27 osoba evidentirano kao počinitelji prekršaja iz Zakona o lovstvu. U svome izlaganju osvrnuo se i na nalet vozila na divljač, gdje je također osjetan uzlazni trend, pa je tako u razdoblju od 2009. godine do 2013. godine evidentirano 420 naleta vozila na divljač.

Sa postupanjima i ovlastima lovočuvara sukladno Zakonu o lovstvu, prisutne je upoznao tajnik lovačkog saveza Ličko-senjske županije Mile Ugarković, koji je također pohvalio inicijativu načelnika Policijske uprave što je organizirao ovaj sastanak i okupio sve zainteresirane strane na jednom mjestu.

Nakon izlaganja, otvorena je diskusija u koju su se aktivno uključili svi nazočni, te su doneseni zaključci da se ubuduće u cilju suzbijanja kažnjivih radnji suradnja između nadležnih institucija treba podignuti na veću razinu, da lovočuvari u obavljanju svoje dužnosti trebaju dosljedno provoditi ovlasti propisane Zakonom o lovstvu na planu suzbijanja krivolova, da je lovočuvaru potrebno omogućiti da na mjestu naleta vozila na divljač poduzme neophodne radnje za potrebe vođenja postupka iz svoje nadležnosti, te da se krajem kalendarske godine organizira novi radni sastanak, stoji u priopćenju Policijske uprave ličko-senjske.

 lo/PULS