Projekt energetske obnove zgrade Doma zdravlja Gospić bit će realiziran u okviru programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ iz EU fonda za regionalni razvoj. Njegova je ukupna vrijednost 3.483.237 kuna, uz sufinanciranje iz dvaju izvora: iz fonda EU-a će se izdvojiti 2.060.192 kune bespovratnih sredstava, dok će Ličko-senjska županija sudjelovati u sufinanciranju sa 1.423.045 kuna. Na ovaj način će se smanjiti se utrošak energije za 68 posto i emisija CO2 za čak 97 posto. Na taj će se način ova zgrada iz energetskog razreda E prebaciti u razred B. Ravnateljica Doma zdravlja Dubravka Jaškšetić je na svečanosti tijekom početka radova naglasila:

-Prilikom pisanja projekta nemjerljiva je bila pomoć LIRA-e i cijeloga tima. Bez financijske injekcije Ličko-senjske županije ovaj projekt nikada ne bi zaživio. Energetske uštede nakon ovoga projekta preusmjerit će se na kvalitetu medicinske usluge, rekla je tada ravnateljica Dubravka Jakšetić.

Izvođači radova, tvrtka „ Jukić-Dam“ iz Otoka odmah su narednoga dana počeli montirati građevinske skele jer će se na zgradi raditi kompletna termo-izolacija zgrade: vanjska ovojnica (fasada), podna i tavanska izolacija, izmjena kompletne stolarije, kao i neophodni prateći radovi. Uz to će se promijeniti i sustav grijanja odakle se izbacuje dosadašnji način grijanja na lož ulje. Rok za izvođenje radova je 10 mjeseci.

Župan ličko-senjski dr. Darko Milinović smatra kako je ovaj projekt važan za sadašnje i buduće generacije.

– Za ovaj projekt važno je nekoliko karika. Najprije financijska stabilnost županije, zatim ravnateljica i Upravno vijeće ove ustanove i razvojna agencija LIRA. Ličko-senjska županija na svojim plećima nosi mnoge projekte pa tako i ovaj. Tu je i naša LIRA čiji stručni tim mladih ljudi profesionalno izvršavaju svaki zadatak. Oni su uvijek na usluzi ovakvim projektima koji znače opći boljitak. Svi projekti s ovih prostora su svakako vrlo važni pa zato mislim da je vrijeme da o njima više nikada ne odlučuje „najbrži prst“. O tome trebaju odlučivati neki drugi kriteriji pa na sreću „najbrži prst“ odlazi u povijest, rekao je uoči početka radova između ostaloga župan dr. Darko Milinović.

L.O.