Hoće li će prvi prvi pravi snijeg kojeg meteorolozi najavljuju idući tjedan iznenaditi vozače i stvoriti svojevrsni kaos u prometu ostaje nam da sačekamo i vidimo. Sudeći po onome što propisuje novi pravilnik vezan za čišćenje prometnica, ne bi se trebali iznenaditi ako u prometu, poglavito na našim ličkim prometnicama dođe do svojevrsnog kolapsa u prometu.
Naime, kako propisuje novi pravilnik, ralice za čišćenje snijega sa prometnica nisu dužne izaći na cestu dok na njoj nema 15 centimetara snijega. Ovo je novo „pravilo“, jer ako se prisjetimo, ralice su znale nerijetko „strugati“ po prometnicama kada bi palo i 3 – 4 cm snijega.
Po novom pravilniku kojega su dužne pridržavati se Županijske uprave za ceste, 15 centimetara ne bi trebalo predstavljati nekakve probleme vozačima koji imaju adekvatnu zimsku opremu i ako vožnju prilagode uvjetima na cesti. Novost je i da ralice neće morati po noći čistiti prometnice, jedino će tijekom 24 sata morati biti osigurana prohodnost na autocestama i brzim cestama. Na našim, ličkim prometnicama nerijetko smo bili svjedoci tijekom zime da uletimo u snježne zapuhe, vijavice i kišu koja na prometnicama stvara led, no ni u tom slučaju po pravilniku Županijska uprava za ceste nije dužna osigurati prohodnost na prometnicama.

Luka Matijević
Luka Matijević

Ono što ipak ostavlja nadu da ne bi trebali strahovati dolaskom prvog snijega iznad 5 cm je podatak da se pojedine Županijske uprave za ceste neće pridržavati tog pravilnika. A da je to tako kazao nam je ravnatelj Županijske uprave za ceste Ličko senjske županije Luka Matijević, koji kaže da je taj pravilnik točan i da bi ga se trebalo pridržavati, prvenstveno zbog određenih normi kojima se prvenstveno žele smanjiti troškovi.
„Pravilnik je takav, no kad je naša Županija u pitanju mogu sa sigurnošću reći da će na našim cestama standard održavanja prometnica ostati isti, sa istim kapacitetom mehanizacije i sa istim količinama soli, pijeska i sl. Znači, vozači ne moraju strahovati da nas neće vidjeti sve dok ne napada 15 cm snijega. Nama je bitna prohodnost prometnicama tako da ćemo učiniti sve, kao i prijašnjih godina da kvalitetno održavamo prometnice tijekom zimskog perioda, jer sigurnost građana, sudionika u prometu ne smije biti ugrožena“ – kazao je Matijević.
A kako će biti na područjima drugih Županijskih uprava za ceste, ostaje da pričekamo prvi snijeg kada će se moći osjetiti da li novi pravilnik djeluje ili ne.
Dražen Prša