Raskošni med iz skromnog Svetog Jurja

Među laureatima na brojnim natjecanjima u kvaliteti pčelinjeg meda proizvodi obitelji Rončević iz Svetog Jurja gotovo su nezaobilazni. Ova peteročlana  obitelj  bavi se pčelarstvom sa 40 pčelinjih zajednica koje mijenjaju po nekoliko lokacija tijekom godine. Od nedavno pčelinji proizvodi OPG-a Rončević posjeduju zaštitnu markicu „Lika Quality“, kao još jednu potvrdu visoke kvalitete i  izvornosti. Drago Rončević će vam skromno reći da u svemu ovome nema previše tajni. Vrijedne pčele, vrijedni Rončevići i ljubav prema ovome poslu-jedina su „tajna“ njihova uspjeha.

-Njegujemo tradicionalno, seleće pčelarstvo i čuvamo košnice „Baračevke“ tipične za naš primorski kraj. Na obližnji nenaseljeni otok Prvić na ispašu kadulje naše pčele selimo ribarskim brodom. Nosimo ih pojedinačno i ručno na taj negostoljubiv, kameniti predio otoka. Tu je ispaša škrta, ali se kadulja ističe po osebujnom mirisu, kao i med po posebnom okusu i sastavu. Naš kraj ima izuzetnu bioraznolikost, a to nam omogućuje da na malom području od oko 30 km proizvedemo do 5 sorti kvalitetnog meda.

Posebnu pozornost posvećujemo brizi za pčele, biramo tehnološke postupke koji ne narušavaju prirodni razvoj pčela, a približavajući ih raznolikoj ispaši  osiguravamo im optimalan i kontinuiran razvoj, ističe Drago Rončević.

Ono po čemu je OPG Rončević postao prepoznat je sortni med od kadulje, inače najcjenjeniji  hrvatski med. Tu je i sortni med od smilja, zatim med od  vrijeska, pa med od  crnogorične medljike… Za dobivanje livadnog meda Rončevići svoje pčele sele na planinske pašnjake Velebita gdje se proizvodi med bogat  mineralima i vitaminima. Osim meda tu su i propolis, cvjetni prah, medni ocat, medni sirupi, medenjaci, melemi za njegu kože…

Struka i konzumenti pčelinjih proizvoda OPG-a Rončević redovno zahvaljuju vrhunskoj kvaliteti koja dolazi iz skromnog Svetog Jurja. Rončevići su postali nezaobilazni na svim prestižnim domaćim i europskim izložbama, ondje gdje su kvaliteta, izvornost i postojanost proizvoda na prvome mjestu. Gotovo da nema gospodarsko-tradicijskog sajma ili izložbe na kojoj se Rončevići nisu  uresili  odličjima. Najveći uspjeh ostvarili su  na svjetskom ocjenjivanju kvalitete sortnih medova „Apimedica & Apiquality Forum 2010.“ gdje je njihov med od smilja proglašen najboljim medom na svijetu!

Drago i Ivana Rončević  revno njeguju pčelinje zajednice, skrbe o njima i premještaju ih, proizvodeći pri tome med i ostale pčelinje darove koji po mnogim kriterijima nemaju ravna na cijelom globusu. Pri tome su „preuzeli“ dio osobina svojih pčela jer su marljivi i skromni, skrbeći se da svojim radom i zanimanjem ne naruše prirodnu ravnotežu  i sklad svijeta koji ih okružuje.

M.S.