Lika Quality jedinstveni je sustav certificiranja lokalnih proizvoda pokrenut 2017. godine kao dio projekta INTEGRA LIKA 2020. Njegov značaj potvrđuje činjenica da je destinacija Lika upravo zahvaljujući sustavu Lika Quality uvrštena na popis TOP 100 zelenih održivih destinacija svijeta u 2020. godini i to među 15 najboljih.

Jedan od glavnih uvjeta da bi neki proizvod nosio oznaku Lika Quality je njegovo lokalno podrijetlo iz nekih područje destinacije Lika: Brinje, Donji Lapac, Gospić, Gračac, Karlobag, Lovinac, Otočac, Perušić, Plaški, Plitvička Jezera, Rakovica, Saborsko, Senj, Udbina i Vrhovine. Proizvođači moraju biti registrirani sukladno svim zakonskim propisima, a proizvodi moraju biti karakteristični za podneblje destinacije Lika.

Obzirom da je gotovo 60 posto ukupne površine destinacije zaštićeno nekim oblikom zaštite prema Zakonu o zaštiti prirode, destinaciju Lika često se naziva ekološkom oazom zbog čega je i sama kvaliteta lokalnih namirnica iznimna te se svrstava u premium kategoriju. Iz tog razloga lokalni lički proizvođači sve se više okreću ekološkom uzgoju i proizvodnji što je dodatan bonus na kvalitetu proizvoda.

 Javi poziv otvoren je do 1. lipnja ove godine. Obrasce za prijavu možete pronaći na poveznici https://www.lika-destination.hr/vijesti/detaljnije/javni-poziv-za-iskazivanje-interesa-za-koristenje-znaka-lika-quality, dok se za sve ostale informacije možete obratiti na e-mail info@lika-destination.hr, na broj telefona 053 647 042 ili u uredu Klastera u Gospiću.

Iz Klastera Lika najavljuju online radionicu o prijavi na Javni poziv. Na radionici će detaljno objasniti postupak prijave, potrebnu dokumentaciju te odgovarati na pitanja zainteresiranih. Usto ističu: „Certificiranjem kvalitetnih lokalnih proizvoda oznakom Lika Quality želimo destinaciju Lika brendirati kao gastro destinaciju u kojoj će turisti osim u prirodnim ljepotama uživati i u hrani, a na korist lokalnog stanovništva. Promocijom proizvoda pod zajedničkim brednom „Lika Quality“ povezujemo proizvođače i otvaramo im nova tržišta u destinaciji ali i širom Hrvatske s ciljem da turisti nezaboravan doživljaj boravka u destinaciji Lika ponesu kući kroz lokalne proizvode i suvenire“.

 L.O.