GOSPIĆ- Koordinacije župana Jadranske Hrvatske i predstavnika regionalnih koordinatora okupila se danas u središtu ličko-senjske županije. U uredu župana Milana Kolića raspravljalo se e o provedbi novog Zakona o regionalnom razvoju i nacrtu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Na sastanku su, osim svih župana i njihovih zamjenika, sudjelovali i načelnici gradova i općina ličko-senjske županije. Novinarima se u ulozi domaćina najprije obratio župan Milan Kolić.
-Vezano uz Zakon o regionalnom razvoju uputili smo nekoliko primjedbi, kao i vezano uz nacrt Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Današnji je sastanak iznjedrio nekoliko detalja o kojima će se još čuti, a sve s ciljem boljeg funkcioniranja lokalne samouprave, rekao je župan Kolić. O izmjenama i provedbi novog Zakona o regionalnom razvoju govorio Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
-Između ostaloga novi Zakon donosi usklađivanje poticajnih mjera za novu kategorizaciju područja prema indexu razvijenosti. Donosi i osnivanje Fonda financijsko jačanje EU-projekata. Novi zakon donosi i novu kategorizaciju koja se zove područja s razvojnim posebnostima, gdje prvenstveno „ciljamo“ na područja s demografskim poteškoćama kao što je ova županija. Koristim priliku da najavim i novi Zakon o brdsko-planinskim područjima. Sa novim kriterijima, sa novim obuhvatom i planiramo ga do ljeta uputiti Vladi RH na usvajanjem kazao je Puljiz koji nije želio javnosti pojasniti detalje prijedloga novog zakona. Kako se čulo tijekom sastanka župana Jadranske Hrvatske, novi nacrt Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama oštetit će županijske proračuna jer će se s tim zakonom sredstva od korištenja pomorskog dobra i drugih usluga ubuduće slijevati u proračune Gradova i Općina. Stoga je s ovog sastanka Vladi Republike Hrvatske upućeno nekoliko primjedbi vezanih uz ovu problematiku.
M. S.