Raste otpor građana BiH protiv nesnalaženja aktualne vlasti oko migrantske krize

Foto: Uskinfo.ba

Migrantske kampove u okolici Bihaća obišli su jučer visoki predstavnici Europske unije. Obilaskom Vučjaka ostali su zgroženi jer nisu vjerovali hrvatskim medijima niti informacijama Crvenog križa o potrebi zatvaranja toga tzv. kampa. Bez struje, vode i grijanja tamošnjih 500-600 migranata neće dočekati proljeće. Malo je bolja situacija u kampovima Miral i Bira pored Bihaća čiji vlasnici su najavili raskid ugovora s državom i zatražili iseljenje migranata. Zvanični razlozi nisu pojašnjeni, ali je navodno u pitanju  velika devastacija tih prostora.

Nakon obilaska terena predstavnici EU  razgovarali su o migrantskoj krizi u Bihaću sa Mustafom Ružnićem, premijerom Unsko-sanskog kantona i Šuhretom Fazlićem, gradonačelnikom Bihaća. Ružnić je kazao da je predstavnicima Europske unije prenio stavove Vlade USK o tome da mora doći do izmještanja migranata iz Bire i Mirala, uz postupno ukidanje kampa Vučjak.

Nastavak ispod oglasa

Predstavnici Europske unije su istaknuli da im je cilj pomoći BiH u smislu finansiranja upravljanja migrantskom krizom. Martin Taschner iz humanitarnog sektora Europke unije govorio je o tome kako je Europska komisija izuzetno zabrinuta za migrantsku krizu u BiH i Unsko-sanskom kantonu, posebno kada su u pitanju ljudi na Vučjaku, koji žive u potpuno neprihvatljivim uslovima. Za poboljšanje života migranata u BiH do sada je izdvojeno 48 milijuna eura.

Unatoč tome zvanične vlasti u Sarajevu nemaju definiran plan trajnijeg rješenja ove krize. Kao alternativni smještaji spominju se okolica Tuzle i Sarajevo. Nitko od planere ove improvizacije nije kontaktirao lokalne vlasti niti stanovništvo tako da je vrlo upitno hoće li te dvije spominjane lokacije uopće biti prenamjenjene u migrantske kampove.

Dok naše nevladine udruge prosvjeduju protiv navodnih grubih postupanja hrvatske policije prema migrantima uhvaćenim u ilegalnim prijelazima državne granice, tek su danas u javnosti „isplivali“ detalji okolnosti u kojima je u Gorskom Kotaru policajac ranio jednog migranta. U ilegalnom kretanju kroz Hrvatsku policija je zatekla 15 migranata. Nakon upozorenja na engleskom jeziku došlo je do verbalnog duela policije s nekolicinom migranata. Kada su migranti počeli prikupljati kamenje kako bi ih bacali na policiju, ispaljena su dva hica upozorenja u zrak. Umjesto da se predaju, migranti su počeli kamenovati policiju. Jedan je policajac pri tome posrnuo i ispalio hitac koji je ranio migranta. Zahvaljujući brzoj intervenciji policije ranjeni čovjek je spašen i opreriran u KBC Rijeka.

L.O.