Raste popularnost HDZ-u, HSP nikad manje popularan

Mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom srpnja, pokazuje nastavak trenda povećanja prednosti HDZ-a u odnosu na glavnog takmaca, SDP. Ovaj je trend započeo pred posljednje parlamentarne izbore te uz povremene oscilacije nastavio rast do ovomjesečnih deset i pol postotnih bodova. Aktualni događaji oko smirivanja političke napetosti formiranjem nove parlamentarne većine utjecali su i na doživljaj rada Vlade. Da su parlamentarni izbori provedeni početkom srpnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi bio relativni pobjednik izbora. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 34,3 posto. Rejting stožerne stranke aktualne vlasti nisu ugrozili dva recentna događaja: stvaranje nove političke stranke na desnom spektru (nastale iz dijela desnog krila ove stranke i nekolicine njihovih dosadašnjih saborskih zastupnika) i formiranje nove koalicije s nekad svjetonazorski neprihvatljivim HNS-om.

MOST i dalje pada

Vodeća opozicijska stranka, SDP je u posljednjem mjesečnom istraživanju zabilježila pad izborne podrške te početkom srpnja bilježi izbornu potporu od 23,8 posto (prema 24,8 posto iz lipnja). Most je ponovno pao i zadržao svoje treće mjesto sada s izborom od 6,4 posto (prije mjesec dana 7,2 posto, a prije dva mjeseca čak  10,2 posto). Slijedi Živi zid na četvrtom mjestu s izborom od 6,1 posto. HNS je na petom mjestu s izborom od 2,5 posto (u odnosu na 3 posto iz lipnja). HSS je na šestom mjestu s 2,4 posto (prije mjesec dana 2,9 posto). Oko 2 posto izborne podrške bilježe 3 stranke: Stranka rada i solidarnost BM 365 (2,2%), Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića (2 posto) i Pametno (1,9 posto).

Debakl HSP-a

Pod novim predsjednikom Karlom Starčevićem, gradonačelnikom Gospića, HSP odavno nije imao manju potporu građana koja se našla u  skupini stranaka  ispod 1 posto popularnosti. Najpozitivniji političar je premijer i predsjednik HDZ-a  Andrej Plenković, a potpora njegovoj Vladi u stalnom je porastu i sada iznosi 42,4 posto.

CRO Demoskop/L. O.