Ratne donacije Perušićana iz dijaspore

Kao bivši koordinator „Perušićana Zürich-a i okolice u Švicarskoj“ i po želji mnogi koji su prije 25 godina svojom dobrom voljom i ljubavi prema rodnom kraju aktivno sudjelovali u prikuplanju pomoći za Perušić i Gospić, danas se želim jos jednom od srca svima zahvaliti i u kratkim riječima prikazati nas tadašnji humanitarni rad. U onim danima nitko nije pitao kuda, kome, zašto – nego se krenulo sa radom. Ja mislim da je danas lijepa prilika, da se svim ljudima dobre volje – našim dragim donatorima – zahvali na njihovoj pomoći u danima kada je lijepoj našoj bilo teško. I ako daleko od rodnog zavičaja, nitko od nas nije bio ravnodušan prema svojoj rodnoj grudi. A kad je našu domovinu 1991 godine zadesilo zlo rata, svi su krenuli na bilo koji način pomoći.

Mi „Perušićani Zürich-a i okolice“, udruga „Vila Velebita – Schaffhausen“ i „Ličani Stuttgart-a“ zajedno smo pokrenuli i organizirali razne akcije. Bilo je njih puno na broju – neke od veći akcija (nije u potpunosti), koje smo mi odradili želim ovjde navesti:

Nastavak ispod oglasa

Sanitetsko auto – pokretna ambulanta u vrijednosti od CHF 80’000.00 za potrebe bolince Gospić

Perušićani koje želim spomenuti: Kulaš Ive Minda CHF 1’000.00 Lulić Dane CHF 1’200.00 Štimac Tomica CHF 500.00

Sanitetski materijal – 10 puni paleta veličine 9m3 sterilnog kirurškog materijala za bolincu donacija dobivena od firme „BAXTER“ u vrijednosti više desetka tisuća švicarski franaka

Perušićani odgovorni za akciju: Obitelj Jure Jurković – donaciju pribavila kčerka Snježana, logistiku transporta za Gospić preuzeto od obitelj Jurković i udruge Vila Velebita iz Schaffhausen-a

Sanitetsko auto za potrebu doma zdravlja Perušić

Akciju organizirali Perušićani Stuttgart-a (Njemačka) uz donaciju Perušićana Zurich-a i okolice.

Donacija za liječenje

Na poziv uredništva Vile Velebita za pomoć u liječenju Hrvatskog dragovoljca pomogli smo sa CHF 1’172.00.

Radio stanice

Zamoljeni od sanitetskog štaba Gospić (Štimac Tomica) radi obavještavanja i spašavnja civila u udeljenim selima (selo Čanak) donirali smo 5 komada mobilni radio stanica.

Pomoć djeci

Doznavši za tragediju djece Mirka i Darka, koji su u kratkom vremenu ostali bez oba roditelja, pokrenuo sam akciju uz potporu „Humanitarnog Foruma Zürich-Bülach“. Odobreno je CHF 500.00 koje sam osobno donio do Zagreba, a djeci na ruke uručila gospođa Kata Žarak. Za Božić djeci smo poslali po Milanu Žarku (Zebić) paket robe.

Nažalost ostadoše tih dana mnogo djece bez hranitelja. Da bi toj djeci bar sa financiske stranke malo pomogli Perušićani Zurich-a i okolice odlučivše pokrenuti akciju u pomoći djeci „Za djecu Perušić-a“. Pomoć smo dostavljali za Božić, Uskrs i početak školske godine. Financiska pomoć je dostavljena osobno na ruke djece, uz potpis staratelja u knizi evidencije. Pomoć smo prikupljali osobnom uplatom, uplatom prijatelja, humanitarnim kuglaškim večerima i zabavama. Pomoć je tekla od 1993 do Uskrsa 1997 godine.

Također smo pokušali mališane Gospića uz donaciju razni igračaka za djećije vrtiče malo razveseliti (paleta LEGO-kockica, itd.)

Na završnom skupu zahvale donatorima zamolio sam dotične, da se ostatak novca sa računa „Za djecu Perušić-a“ donira za oporavak Kapelice Sv. Jelene u Malom Polju.

Osnutak općine Perušić

Zadobili smo zamolbu za materijalnu pomoć u opremanju općinski službi tj. kompjutora i pisača za rad financijske služe. Kao znak zahvalnosti bili smo počašćeni unosa prvog kompjutora u prostorije nove općine.

Evidenciju svih donacija koje su se sakupljaje za razne akcije, prilažem ovom kratkom članku – to želim kao znak zahvale i poštovanja prema svakoj pojedinačnoj osobi, koja je pomagala.

Evidenciju o uplatama „Za djecu Perušić-a“ i „Kapelu Sv. Jelene u Malom Polju“ se može tražiti na uvid kod Ivana i Klare Ugarković. Gosp. Klara Ugarković je samostalno odgovarala otvaranje, vođene i zatvaranje tog računa.

Kao što sam naveo u početku ovo je kratki sažetak rada i djelovanja Perušićana Zürich-a i okolice. Kao koordinator udruge želim se svima koji su svojim radom i svojim donacijama pomogli još jednom od srca zahvaliti.

Jure (Juco) Jurković

Donacija za liječenje

Osnutak općine Perusic _Computer

Pomoć djeci

Sanitetski auto za potrebu doma zdravlja Perušić

Radio stanice