Broj žrtava od epidemije COVID-19 u Hrvatskoj se drastično povećao od kada se ovaj virus pojavio u Domovima za starije i nemoćne, poglavito u Dalmaciji. Ova je populacija zbog starosne dobi i kroničnih bolesti po ovome pitanju najugroženija. U Ličko-senjskoj županiji središte zaraze je u naselju Udbina gdje se, osim u Gospiću i Otočcu, nalazi Dom za starije i nemoćne. Ravnatelj ovih ustanova je Ivan Bronzović koji nam je definirao dio aktivnosti koje se provode u ovim zdravstveno-kriznim vremenima.

-Važno je reći da se u svim našim ustanovama svakoga dana vrši dezinfekcija. Cjelovitu dezinfekciju organizirat ćemo ove srijede, po principu „od podruma do tavana“, i to u domovima Udbina, Otočac i  Gospić koje će izvršiti posebno opremljene ekipe iz poduzeća „Komunalac“. Zbog opasnosti od epidemije mi smo u našim ustanovama znatno podigli mjere zaštite i standarde dezinfekcije još prije mjesec dana. Najviše zaraženih građana u Ličko-senjskoj županiji je u Udbini gdje smo mi na vrijeme testirali sve zaposlenike i svi su nalazi bili negativni. Tako je i u domovima u Gospiću i Otočcu. Uveden je princip rada zaposlenika po sustavu „7+7“, pri čemu već testirani zaposlenici dolaze na posao u domove i ondje ostaju neprekidno sedam dana. Nakon toga se ponovno testiraju pa su sedam dana slobodni. Ovo je svakako naporno, ali nam je svima najvažnije da spriječimo širenje virusa COVID-19, da sačuvamo zdravlje i ljudske živote, naglašava ravnatelj Ivan Bronzović.

Uz gospićki „Komunalac“ cjelovitu dezinfekciju Domova za stare i nemoćne u Ličko-senjskoj županiji izvršit će specijalizirana tvrtka „Pescto“ iz Škabrnje.

M.S.