Različita primjena nove stope PDV-a u ugostiteljstvu

Nova godina je za ugostitelje označila i novu glavobolju. Sukladno odredbama zakona o promjeni stope PDV-a, od 1. siječnja 2017.  ugostiteljske usluge oporezuju se sa 25%. Ovu su odredbu prvi primijenili u JUNP Plitvička jezera, kao i većina hotela na jadranskoj obali. U većini kafića i restorana Ličko-senjske županije cijene se nisu mijenjale.

-I do sada smo imali pritužbe na cijene nekih pića i napitaka, govori nam vlasnik jednog popularnog gospićkog kafića. Kada bismo poskupjeli kavu za jednu kunu bio bi to mali šok za goste, iako se skoro posvuda po Lici pije kava po najnižim cijenama u Hrvatskoj!

Nastavak ispod oglasa

Doznajemo kako je sa (ne)primjenom nove stope PDV-a slično i u Otočcu, Karlobagu, Brinju, Korenici, Perušiću… Većina ugostiteljskih objekata nisu  mijenjali svoje cjenike. Osim NP Plitvička jezera, povećanje cijena spremno su dočekali  samo  neki ugostitelji u Novalji i Senju.  U Novalji primjerice ugostitelji smatraju novu stopu neprimjerenom i prema nama dostupnim informacijama za sada se cijene mahom neće mijenjati. Do povišenja će eventualno doći početkom lipnja kada nahrupe gostit. Mijenjati cijene danas, kada u lokale ulaze gotovo isključivo mještani Novalje, u toj turističkoj destinaciji smatraju preuranjenim i kontraproduktivnim potezom.

Tako ćemo u 2017.  godini ponegdje kavu plaćati po dosadašnjih 5, a drugdje po „novih“ 9 kuna. Ovaj nesrazmjer, baš kao i do sada, ne prati uvijek kvaliteta kave, uređenost objekta, čistoća i  ostali ugostiteljski parametri, pa se neće moći  koristiti izreka iz  našeg susjedstvu: „Koliko para-toliko i muzike“!!!

L.O.