GOSPIĆ- Sa 147 km2 minski sumnjivih površina Ličko-senjska županija je i dalje neslavni rekorder u Hrvatskoj, od ukupno 610 km2 takvih površina. Potvrdio nam je to glasnogovornik Ureda ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Mladen Crnković. Među gradovima, minama je najzagađenija okolica Gospića sa 56 km2, a slijedi Otočac sa 30 km2.

-

-Opasnost je i dalje tu, pa stalno treba podsjećati na tu realnost, iako je rat odavno završio, rekao nam je M. Crnković. Travanj je mjesec zaštite od minske opasnosti. Odabran je zato što upravo u travnju počinju značajnije aktivnosti u poljima, vrtovima, po šumama, kreće vegetacija… Zbog još uvijek velike opasnosti od mina mi svake godine u ovo vrijeme intenzivnije upozoravamo na opasnosti od zaostalih mina. Nisu izloženi samo poljoprivrednici, nego i lovci, ribolovci, šumari, izletnici… Zato koristim ovu prigodu i ponoviti upozorenje da se ne ulazi u područja za koja se sumnja da su minirana, da se ne diraju ili premještaju oznake i upozorenja od minske opasnosti. Do nedavno je najveći problem bio vezan uz Otočac, gdje su nestajale oznake kod Dabra. Na sreću takvih je slučajeva sve manje, kazao nam je M. Crnković. Realna opasnost od stradavanja građana, kao i velike novčane kazne za one koji upozorenja kradu ili jednostavno uništavaju, zacijelo su pomogle da je takvih slučajeva sve manje.
Prošloga je tjedna od smrtonosnih „zvončića“ očišćena jedna parcela u Klancu. Slijedi šumski dio kod Plješevice, dok će najveće radilište u 2014. godini za pirotehničare biti u Općini Lovinac.
-Veliki dio naših operativaca radit će na Svetom brdu. Taj posao financira komponenta IPARD programa. Riječ je o centru za planinski turizam, velikoj investiciji koja će krenuti čim se taj prostor očisti od mina. U ovoj županiji će se raditi i u okolici Ribnika, te u Gornjim i Donjim Lulićima kod Perušića. Za sve spomenute radove na razminiranju osigurana su sredstva. Mi imamo dovoljan broj izvrsnih pirotehničara, spremne strojeve, radne pse. Nažalost, jedini su problem novčana sredstva. Mi ipak radimo i nadamo se da ćemo do 2019. godine završiti svoj posao, kako je i bilo planirano. U najgorem slučaju nadamo se da ćemo razminirati sva područja u nižim predjelima, a možda ostanu minirani samo vrhovi planina. Razminirat ćemo barem sve one ključne dijelove koji izravno utječu na gospodarstvo i normalan život i kretanje. Kao što sam rekao, sve ovisi o novcu, a ova recesijska vremena su prepolovila količinu sredstava namijenjenih ovom teškom i opasnom poslu, rekao na je glasnogovornik Ureda ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Mladen Crnković koji ističe kako će minski sumnjivi prostori Like do 2019. godine biti zasigurno bez mina. U razgovoru se zahvalio društvima Crvenog križa i Policiji koji su u proteklim godinama organizirali na desetke edukativnih radionica kako bi građane, a posebice mlađu populaciju, informirali o opasnostima od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.

M. S.