KORENICA- Snažno nevrijeme i gripa ovoga su vikenda bili čest razlog da bi se odgodile mnoge kulturne, zabavne i sportske priredbe. Čini se da se Korenica tome otela po onoj staroj „pa nek padaju i ćuskije“. Krcata sportska dvorana Srednje škole Korenica pokazala je da je gotovo metar snijega premalen razlog da se ne bi održala 2. Folklorna večer. Općina Plitvička jezera, TZ Općine Plitvička jezera, Srednja škola Korenica i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Korenica pozvali su na druženje prijatelje iz nekoliko srodnih udruga. Tako su, osim domaćina, nastupili KUD Ljeskovac iz Vinkovaca i HKUD „Naši korijeni,“ Bistrica-Žepče iz BiH. Pomalo je atipično da kontinentalni dijelovi Hrvatske njeguju klapsku pjesmu u izvođenju nježnijeg spola, a upravo su se u najboljem svjetlu pokazae članice ženske klape Plitvička jezera. Ipak je gripa bila prejak razlog za potpuno opravdani izostanak SKD Korenica, te KUD „Filipovčice“ iz Komletinaca, Grad Otok.
U ime domaćina, Općine Plitvička jezera večer folklora otvorio je načelnik Boris Luketić.
-Dragi prijatelji dobra vam večer i dobro nam došli na 2. večer folklora ovdje u Korenici. Iskreno se radujem što je ova dvorana ponovno krcata, što nas niti vremenske nepogode nisu omele da bismo se okupili, zajednički zapjevali i uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima naših prijatelja koji su svojim dolaskom uljepšali ovu zimsku noć. Želim svima nama dobru zabavu i najavu ponovnog susreta naredne godine. Proglašavam ovu priredbu otvorenom, kazao je načelnik Boris Luketić.
Više od 400 posjetitelja uživalo je u ljepoti igre i pjesme, u spoju iskustva i mladosti koja se potrudila razgaliti srca gostiju, mladosti koja na taj način doprinosi čuvanju bogate kulturne baštine i tradicije Republike Hrvatske, te općenito prostora u kojima žive Hrvati. Program su otvorili domaćini HKUD-a Korenica s polaznicima škole tamburice pod vodstvom Đanija Findrika. Nastavili su s malom folklornom skupinom koje je pripremala Mateja Udovičić, pa su predstavili i jedno slavonsko kolo. Potom su mladi otplesali bosansko kolo, a sve su zatvorili mješovitom skupinom s ličkim kolom pod vodstvom prof. Ane Udovičić. Potom su nastupili HKUD „Naši korijeni“ te se predstavili sa spletom izvornih kola iz Bistrice pokraj Žepča, BiH. Jedno su od aktivnijih društava Žepačkoga kraja, a ovo je potvrdio i gromki pljesak krcate dvorane. Ono što ih posebno raduje je, da od samih početaka rada društva, najveći broj članstva pripada mladima. Trude se sačuvati od zaborava izgled nošnji, izvornih kola, pjesama i običaja svojih djedova i pradjedova. Primjer je to svakako dostojan divljenja u turbulentnim vremenima kada se sve tradicijsko olako odbacuje kao staromodno, a tehnološki izumi nam zamalo diktiraju i usmjeravaju živote. Odličan nastup su imali i članovi KUD-a Ljeskovac. Oni su gostovali i prošle godine i sve su oduševili svojim energičnim i veselim nastupom. Ove godine su se predstavili sa spletom slavonskih kola. Manifestaciju su zatvorile članice ženske klape Plitvička jezera koje njeguju izvorne i komponirane klapske pjesme te pučku duhovnu glazbu i na taj način pridonose kvalitetnijem društvenom životu žena u zajednici. Nastupile su samo četiri njihove članice, ali to nije umanjilo vrijednost njihovih izvedbi i pohvale publike.
Tako je Korenica uspjela pobijediti studen i snijeg, gripu i viroze. Svakako bi doživljaj bio potpuniji da su nastupili svi najavljeni izvođači. Kako je rekao načelnik Luketić, „nadajmo se novom susretu do godine“!
R. B./ L. O.