Reagiranje Ante Franića (HSLS)

Štovani predstavnici medija,

Kako vidimo da se podigla medijska bura vezano za 4. sjednicu Skupštine Ličko-senjske županije na kojoj je došlo do neuobičajenog rada , pa tako i do napuštanja sjednice jednog dijela vijećnika, pri čemu su sjednicu napustili i vijećnici HSLS-a slobodan sam u javnost dati  mišljenje kluba vijećnika HSLS-a.

Nastavak ispod oglasa

Slobodno mogu reći kako sam iznenađen i zatečen načinom na koji je većina u skupštini predvođena HDZ-om uništila sve ono što radimo od početka ovog saziva skupštine i kako su na lukav i perfidan način silom (većina) pokušali nametnuti svoju volju svim članovima skupštine.

Ispred kluba vijećnika HSLS-a sam se oštro usprotivio takvom načinu politizacije Skupštine,podsjetio sam predsjednika skupštine g. Milinovića kako je na prvoj sjednici u svom govoru istakao da će spriječiti politizaciju toga tijela i kako vjeruje da će svi vijećnici raditi u interesu gospodarskog i društvenog  razvoja županije. Međutim već na IV. sjednici se događa nasrtaj HDZ-a sa koalicijskim partnerima na demokraciju, što svakako ne bi trebala poticati stranka koja se naziva demokratskom. HSLS ima stav i ne mijenja ga kako „bura puše“ pa smo tako reagirali i jučer na sjednici. Naš stav je da o referendumu odlučuje svaki građanin po svom uvjerenju svjetonazoru i političkom opredjeljenju, zato je u demokratskim društvima glasovanje tajno, stoga se na sjednicama kao što je predmetna ne smije nametati mišljenje građanima jer takav oblik „demokratskog“ izričaja vezana za jednopartijske sustave i vraća u  prošlost, a to su fašizam kojeg su se hrvatski građani odrekli i skupo platili taj dio svoje povijesti, a isto tako i komunizam  s kojim smo 1990 godine raskrstili, a isto tako je bio loš za naše građane. Stvorili smo modernu demokratsku državu pa stoga molim sve političke opcije da se ubuduće ponašaju u skladu sa demokratskim ozračjem našeg društva. Osim toga živimo u Republici Hrvatskoj, državi koja je u Ustav zapisala da je država Hrvatskog naroda i ostalih nacionalnih manjina,  nacionalno najčišća od svih članica EU ( preko 85 % građana se izjašnjava pripadnicima Hrvatskog naroda), preko 80% posto građana se izjašnjava katolicima tako da smo i vjerski najčišća država, zato ne vidim zašto toliki strahovi i čemu stalne podijele i mržnja prema onima koji misle drugačije. Gospodo mržnja izjeda i uništava duh i volju čovjeka, a to nije dobro, to je zlo. Naročito me pogodila izjava predsjednika Skupštine g. Milinovića koji je rekao kako oni imaju u skupštini većini i bit će kako oni kažu.

Temeljem svega navedenog Klub vijećnika HSLS-a je odlučio napustiti daljnji rad na IV.-oj sjednici  kao demokratski izričaj nezadovoljstva prema agresivnom nastupu većinske koalicije nad oporbenim vijećnicima i na takav način upozoriti većinu na nedemokratsko ponašanje.

Ispred kluba vijećnika HSLS-a

Ante Franić, predsjednik