Krešimir Benković
Poštovani,
molim Vas objavite sljedeće reagiranje na Vaš članak s obzirom da me se spominje osobno, objavljen 28.4. Maja Strilić: “Benkoviću zbog njege djeteta skraćeno radno vrijeme, a sva potraživanja isplaćena”.

Obavještavam Vas da sam na svoj zahtjev dobio očitovanje Javnog pravobraniteljstva za djecu povodom izjave Maje Strilić u Vašem članku piše da je navedena institucija potvrdila da u ovoj situaciji o mom radnom vremenu odlučuje isključivo poslodavac bez potrebe poštivanja , kako ona kaže, želja radnika, a zapravo se radi o potrebi djeteta, ne o mojoj želji.

Nadalje moja supruga ima Uvjerenje svog poslodavca o nemogućnosti preraspodjele radnog vremena ujutro, a meni je direktorica osobno navela u odluci o radnom vremenu da Tic radi od ponedjeljka do petka od 7-19 sati.
Znači nema prepreka za preraspodjelu radnog vremena. Osim direktoričine volje.
Isto očitovanje Pravobraniteljstva je poslano direktorici 22.4.2015., ja sam ga dobio danas, i ona je sigurno imala svoj primjerak u trenutku davanja izjave i znala je da joj nitko nije dao zeleno svjetlo da radi na štetu djeteta sa težim smetnjama u razvoju, kako se klasificira dijete sa dijagnozom dijabetes tipa 1.
U tom očitovanju izmedju ostalog piše :…Obavještavamo Vas da je rad radnika koji ima pravo na rad u skraćenom radnom vremenu za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju potrebno organizirati na takav način da se njegovim rasporedom postiže svrha zbog koje je pravo i određeno, a to je činjenica da radnik treba svaki dan biti više vremena s djetetom sa smetnjama u razvoju. Odgovor na pitanje na koji način organizirati taj rad zasigurno nije jednostavan, no sigurni smo, a iz sličnih slučajeva pouzdano znamo, da je moguće naći rješenje uz konstruktivnu uključenost i angažman oboje roditelja i poslodavca, usmjeren na primarnu stvar, a to je uvažavanje potreba djeteta.
Stoga,visoko respektirajući samostalnost u odlučivanju i donošenju kadrovskih odluka poslodavca, a jednako tako naglašavajući prioritet djeteta u ostvarenju potrebne skrbi s obzirom na dijagnosticiranu mu težu smetnju i načelo najboljeg interesa djeteta predviđenog  Konvencijom o pravima djeteta UN-a, sukladno odredbi članka 10. i 11. Zakona o pravobranitelju za djecu („Narodne novine“ br. 96/2003) preporučamo i molimo poslodavca Turističku zajednicu Grada Gospića da s posebnom pozornošću razmotri navode radnika koji ukazuje na mogući utjecaj neodgovarajućeg radnog vremena poslodavca na život djeteta i prava i dužnosti roditelja…

 

Što se tiče mojih potraživanja ja bih volio da je sve isplaćeno, ali nažalost nije.
Gdje je novac i mene zanima?
Nikad nisam dobio specifikaciju duga niti bilo kakav dokument po tom pitanju.
U sudskoj presudi piše da kamate idu do trenutka isplate, a valjda bi me netko trebao obavijestiti o isplati.
Lijep pozdrav

Krešimir Benković