Nakon medijske hajke koja je prošli tjedan nastala prije svega zbog deložacije nezakonito postavljene terase U.O. Zuanović, objave medija i tzv. medija koji svoju profesionalnost dokazuju na način da niti jednim pozivom niti upitom na moju adresu nisu provjerili navode, tvrdnje i razloge deložacije i podignute optužnice protiv mene stavljajući istu u kontekst kao pravomoćnu presudu, obaveza mi je izjasniti se na navedene natpise.

Prije svega čudno je kako nitko od tzv. medija koji su pisali o deložaciji terase U.O. Zuanović nisu nijednom riječi komentirali pravovaljane akte koji dokazuju da je njihov U.O. Zuanović zapravo onaj koji krši zakon. Naime, još prošle godine sukladno odredbama potpisanih ugovora o zakupu poslovnog prostora i javne površine (terase) raskinuti su predmetni ugovori nakon dugogodišnjeg maltretiranja sve okoline od strane g. Zuanovića. U.O. Zuanović je osim medijske hajke istih tzv. medija podnesao tužbu protiv komunalnog poduzeća Vegium zbog raskida ugovora. Ono što mediji nisu izvijestili jest da je U.O. Zuanović prvostupanjskom presudom izgubio spor na Trgovačkom sudu u Rijeci i samim time potvrdio da su raskidi zakonski ispravni. U međuvremenu u travnju prije samih lokalnih izbora U.O. Zuanović nezakonito bez ikakvog ugovora postavlja terasu. Svakim danom uz opomenu komunalnog redara i zapisnik da istu ukloni želeći prije svega izbjeći scene od 08. kolovoza isti se uzastopno oglušuje, a samim time dobiva mandatne kazne čiji ukupni iznos sada prelazi 220.000,00 kuna. Uz to u predizbornu bitku uključuje se i sin g. Zuanovića misleći valjda da će na taj način ako isti pobjedi na izborima ukloniti sva potraživanja prema obrtu. Pri izradi jednog od zapisnika g. Zuanović bejzbol palicom nasrće na komunalnog redara i tjera ga van iz objekta čime je počinio kazneno djelo napada na službenu osobu te je PP Karlobag protiv istog podnesao kaznenu prijavu. To ti mediji nisu prenijeli. Napominjem kako U.O. Zuanović sve ovo vrijeme nije niti zatražio ugovor za terasu. Sin vlasnika obrta je tek 27.07. više od tri mjeseca nakon postavljanja terase na sjednici općinskog vijeća predao zahtjev za zakup terase. Nakon naloga o uklanjanju i zbog sumnje da ćemo teško naplatiti veliki iznos potraživanja izdano je rješenje o uklanjanju terase koje je završilo deložacijom.

Unatoč svim natpisima tzv. medija čudim se jedino obrtničkoj komori Ličko-senjske županije koja ne provjerivši cijeli slučaj vjeruje tvrdnjama U.O. Zuanović. Je li onda poruka svim obrtnicima u našoj županiji da rade u skladu sa svojim uvjerenjima, da ne poštuju zakonske propise i akte, da su ludi što plaćaju prostore i javne površine koje koriste jer je to nepotrebno? Je li to način na koji bi trebali poticati naše obrtnike?

Istovremeno uz deložaciju kao sredstvo valjda nekakve osvete protiv izlaze natpisi i objave o potvrđenoj optužnici protiv mene za zlostavljanje na poslu moje bivše tajnice. Kako je medijima bitno jedino da je u pitanju HDZ-ovac, da je načelnik i da sam to ja navesti ću opće informacije o tom slučaju. Ne sumnjam da ću na sudu dokazati da su tvrdnje moj bivše tajnice neutemeljene. Ako je zlostavljanje premještaj te osobe na drugo radno mjesto sa istom plaćom i istom složenosti posla među ostalim zbog prisluškivanja razgovora mene sa strankama koje primam u uredu navest ću samo dio obrazloženja Visokog upravnog suda u Zagrebu u postupku koji je ista pokrenula protiv Općine Karlobag: “Ovaj Sud smatra da u primjeni navedenog instituta treba imati u vidu ne samo objektivne razloge koji mogu dovesti do premještaja kao što je promjena sistematizacije radnih mjesta, smanjenje obima posla, preraspodjele rada itd. već i utvrđene organizacijske propuste, međuljudske odnose kao i uočene propuste u obavljanju posla radnog mjesta s kojeg se službenik premješta. Za kvalitetno obavljanje poslova radnog mjesta tužiteljice referent-administrativni tajnik potrebna je međusobna suradnja i povjerenje s nadređenom osobom općinskim načelnikom kao najbližim suradnikom, dok suprotno ponašanje može utjecati na negativno obavljanje službe pa samim tim i na organizaciju rada u uredu općinskog načelnika.. …“. Ako je onda premještaj kazneno djelo što bi trebali napraviti deseci tisuća ljudi u našoj Republici Hrvatskoj koji ne samo da su ne brigom odgovornih osoba ostali bez poslova nego im nisu isplaćene plaće za njihov rad. Što bi trebao onda napraviti naš bivši zaposlenik Milan Čačić koji je nakon višegodišnje pravne bitke dokazao da mu je bivši načelnik koji je ujedno i djever naše službenice nezakonito dao otkaz i koji je bez primanja bio dvije godine. Općina Karlobag mu je na račun toga isplatila preko 310.000,00 kuna. Neću ulaziti u narušeno zdravlje službenice, ali moram napomenuti kako je ista uz ovu kaznenu prijavu podnijela i više zahtjeva za invalidsku mirovinu i zahtjev za priznavanje ozljede na radu međutim sve joj je zahtjeve HZZO nakon provedenog vještačenja odbio.

U cijelom tom postupku protiv mene čudno je kako je uz službenicu zajedno istu prijavu potpisao i bivši pročelnik, a optužnica je podignuta samo za službenicu. Izgleda onda da on nije dovoljno obolio ili njegov slučaj nije mogao “proći“ jer su mu ranije utvrđene nepravilnosti u radu. Kako isti nisu imali straha i dovoljno stresa kada su kao članovi komisije za javnu nabavu svjesno potpisivali zapisnike o izborima raznih izvođača znajući da isti nisu ispunjavali uvjete natječaja. Međutim u tim slučajevima i unatoč utvrđenim nepravilnostima nitko nije odgovarao. Odgovarati jedino treba načelnik koji je prema svemu iznesenom u medijima nasilnik i uz to HDZ-ovac.

Ivan Tomljenović