Reagiranje Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja LSŽ

Reagiranje na medijski istup: Ante Franića, vijećnika županijske skupštine Ličko – senjske županije i predsjednika Županijskog vijeća HSLS-a Ličko-senjske županije na portalu Lika Online  od 12. kolovoza 2013. god 

Gospodine Franić, ovim putem, a slijedom Vašeg načina rada odgovaramo Vam na Vaše prozivanje.

Nastavak ispod oglasa

Naime, neprihvatljivo je da bilo koji pojedinac proziva udrugu roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na način kako ste Vi to učinili.

Zar doista smatrate da samo udruge iz Domovinskog rata moraju obilježavati prigodne datume, obljetnice, državne i lokalne blagdane iz novije povijesti, reagirati na događaje koji narušavaju vrijednosti Domovinskog rata?

Udruga roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ličko-senjske županije po svojim aktivnostima prepoznata je i izvan naše županije kao dostojanstven čuvar sjećanja na događaje koji su obilježili našu povijest, osigurali sadašnjost, ali i odredili budućnost.

No, isto tako svaki član obitelji, društvena zajednica općenito dužna je čuvati sjećanje na svoje branitelje.

Odgovorno Vam tvrdimo da su naše udruge do sada imale, a nadam se da će i u budućnosti naći snagu kojom će i nadalje djelovati na dobrobit članstva, promičući vrijednosti Domovinskog rata uz trajno sjećanje na hrvatske branitelje, naše sinove, muževe i očeve djece.

Mi, roditelji i udovice okupljeni u udruzi živimo život hrabro i s optimizmom kakav bi živjeli svi koji su sanjali slobodu i za nju se žrtvovali nesebično i dragovoljno.

Uvijek su bile važne naše ljudske vrijednosti, poput poštenja, odanosti i marljivosti, no bilo je i nepovjerenja i opreza jer ostajali smo sami u svojoj boli i ublažavanju pogibije člana obitelji.

Od osnutka do danas nesebično smo svoje vrijeme darovali za dobrobit drugih, a često na štetu nas samih, bar oni koji smo prihvatili neku od obveza u udruzi. Jer istovremeno smo bile samohrane majke, radnice i čuvarice narušenog ognjišta, odnosno u životnoj dobi kada trebamo pomoć drugih.

I tako s jedne strane, radost, ushićenje, olakšanje s prestankom agresije bila je i silna želja da se ‘obnovi’ obitelj, pravilno i razumno usmjeri djecu za budućnost.

Znate li koliko djece poginulih nema radno mjesto, nisu u mogućnosti planirati budućnost?

Neugodne osjećaje koje smo proživjeli i danas učimo preboljeti kako bi smo se uključili u svakodnevni život, a ovakva prozivanja itekako doprinose stanju ‘rata nakon rata’.

Ako imalo imate poštovanja prema našim ubijenim pokažite ga i u odnosu spram nas koji smo ostali iza njih. 

Nakon izborne ‘utakmice’ od svih sudionika koji participiraju izborne rezultate očekujemo djelovanje u zajedničkom cilju prosperiteta svakog člana naše zajednice na lokalnoj i regionalnoj razini.

Hrvatski branitelji su veliki kapital, ali najviše vrijednosti trebaju biti iznad stranačkih. Na žalost svih nas ovo su trenuci devastiranja ljudskih vrijednosti.

Očekivali smo od Vas aktivno sudjelovanje, a ne pasivno promatranje i prozivanje.

Kao što očekujemo i kažnjavanje agresora za sva zlodjela koja su nam odredila sadašnjost i budućnost.

Sjećanja na ljude i događaje koji su obilježili stvaranje neovisne i slobodne Hrvatske, naša su obveza i to se ne može promijeniti, želimo i uvijek ćemo ukazivati na nedjeljivost Hrvatskog Domovinskog rata, a članovi obitelji, roditelji, djeca, supruge, pa i suborci, samo zajedništvom nadvladavaju bol i doprinose ostvarenju sna ubijenih, za osmjeh i budućnost njihove djece, jer oni više nisu mogli, a manje nisu htjeli!

 Udruga roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja želi Vam mudrost i hrabrost u radu na dobrobit naše zajednice, no molimo Vas nemojte očekivati da samo mi budemo moralna vertikala i da ‘ginemo’ poput naših sinova i muževa za ‘pravednu’ stvar i boljitak.

Dane sjećanja koja uz tugu bude i ponos, na svoj, svojstveno iskren i suptilan način roditelji, udovice i djeca poginulih hrvatskih branitelja mogu Vam prenijeti govorom iskustva jednostavnih susreta i opraštanja, poleta i nadanja, strepnje i molitve, ali pod uvjetom da budete uz njih tih dana.

 Članovi obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja, prijatelji, preživjeli suborci, ali i oni koji nisu dodirnuti zlom rata mogu samo zajedništvom i međusobnim prihvaćanjem naći načina da potisnu tugu, bol i to bi bio zalog smrti za slobodu.   

 

Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja

 Domovinskog rata Ličko – senjske županije