Reagiranje ŽV HSLS-a na članak “Politički manifetluk na lički način”

Povodom članka objavljenog 16. siječnja 2013. godine na LIKA ONLINE pod nazivom Politički manifetluk na lički način u ime ŽV HSLS-a obraćam se građanima Županije i uredništvu portala Likaonline slijedećim reagiranjem.

Prozvani smo kao stranka, a isto tako i ja kao predsjednik za nerad i neaktivnost. Napominjem kako sam u protekloj godini u više navrata slao priopćenja i na Vašu adresu , međutim niste bili spremni na objavu istih. Nered na političkoj sceni naše županije je razvidan i iz spomenutog komentara na koji reagiram. Unutarstranački HDZ-ovi obračuni se nameću kao jedina bitna tema i gubitak pozicija čelnih ljudi kao tragedija društva. Ne pristajem na tezu da je oporba neaktivna. Svima nam je poznato da su portali u proteklim godinama bili pod nadzorom HDZ-ove vlasti pa tako urednici nisu dopuštali javnu kritiku bilo političku bilo civilnu. Sad kad smo došli do dna želi se prikazati „kolektivna“ odgovornost  za takvo stanje. Oštro se suprostavljam takvom scenariju.

Nastavak ispod oglasa

Prošlo je više od mjesec dana od kako je kreditna agencija Standard & Poor’s smanjila kreditni rejting Republike Hrvatske na razinu BB+ popularno nazvanu smećem i to može biti samo prvi korak „na putu prema dolje“ iako se iskreno nadam da ćemo se vratiti na razinu BBB- čim prije.

Ovo je rezultat djelovanja prije svega hrvatskih “velikih stranaka“ koje su sve više velike po broju članova koje regrutiraju raznim prijetnjama i ucjenama, a sve manje po svom doprinosu svekolikom razvoju Republike Hrvatske.

Njihova takozvana veličina nameće se građanima i putem različitih medijskih nastupa i napisa iako je već došlo vrijeme koje bi parafrazirajući poznati TV show „Hrvatska traži zvijezdu“ mogao slobodno nazvati „Hrvatska traži novo vodstvo“.

Oni koji danas ostaju bez posla ne mogu čekati „veliki gospodarski zamah“ koji se sve više i više prebacuje u daljnju budućnost i sada je popularno nagovještavati gospodarski boom odmah nakon ulaska u Europsku Uniju, dakle 02. srpnja 2013!!

Građanima naše Županije obećava gospodarski oporavak u još daljnjoj budućnosti izgradnjom HE Kosinj (daleka 2014. godina) i realizacijom projekta Sveto Brdo (rok nepoznat)!!!

Isto tako građani čekaju odjek vlasti na sve češće medijske napise o korupciji i krađama državnog novca.

Smatram da je sve ono što je dugoročno nedostatak (kao što je prije svega slaba napučenost Županije) kratkoročno prednost jer se sa relativno malim sredstvima može u kratkom roku ostvariti poboljšanje u gospodarskom i društvenom smislu na području naše Županije.

Najveći problem naše Županije je PINK problem – odnosno politički nepotizam i korupcija, koja guši svaku inicijativu kako poduzetničku tako i inicijative civilnog društva, a među građanima se širi malodušnost.

I dok vodstva velikih hrvatskih stranaka u našoj Županiji ne mogu ni o čemu odlučivati pa čak niti javno nastupati bez odobrenja „dalekih rođaka“ iz Zagreba dotle ŽO HSLS-a ima potpunu slobodu nastupanja i odlučivanja na svom području djelovanja.

Možda je tome tako  i zato jer je HSLS stranka neopterećena komunističkim naslijeđem koje se pokazuje pogubnim za naš narod a i danas se često očituje kroz podaništvo, pokornost i uvijek opet i opet kroz politički nepotizam i korupciju (PINK problem).

Moderno europsko društvo kojem težimo ne može se gospodarski razvijati pod takvim teretom pa tako ni naša Županija, gdje se progon neistomišljenika brzo pretvara u progon susjeda,  rođaka i kolega sa posla.

Moji istupi trebaju  poslužiti kao inicijativa za javnu demokratsku raspravu prije svega o  gospodarskom stanju u našoj Županiji, ali odjek se sveo na medijsko tumačenje da je HSLS „mala stranka“. Siguran sam da smo stranka čije ideje  pripadaju današnjem vremenu, jer mi gledamo u budućnost. Stoga Vas molim da mi dadete više prostora na svom portalu, kako bi mogao prezentirani naša rješenja za stabilizaciju društva.

Uz najljepše želje !

Ante Franić

Predsjednik ŽV HSLS-a Ličko-senjske županije