Udbina

Projekt “Rekonstrukcija zgrade vatrogasnog doma DVD Udbina” vrijedan 5.047.171,81 kn teče prema najavljenoj dinamici. Mogao bi ovo biti najkraći i najtočniji opis građevinskog zahvata kojim će DVD Udbina konačno dobiti adekvatan smještajni prostor.

Kako smo već javljali projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u iznosu od 85 posto i Republike Hrvatske 15 posto kroz Program ruralnog razvoja 2014. -2020., Operacija 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. U centru naselja Udbina nalazi se zgrada koja se još od 1997. koristi za potrebe dobrovoljnog vatrogasnog društva Udbina. Objekt se sastoji od garaže za smještaj vatrogasnih vozila, spremišta za  opremu, ureda zapovjednika te jedne manje prostorije za sastanke.

DVD Udbina je navedene prostorije i objekt dobio na korištenje od Općine Udbina. Zgrada je bila u vrlo lošem stanju i bila je  potrebna njena obilnija sanacija. Budući da samo mjesto Udbina nema adekvatan prostor za veća okupljanja u zatvorenom prostoru rekonstrukcijom se tražilo i formiranje nove etaže (kata) za društvena događanja. Na taj način projektom će se na površini od 650 m2 u prizemlju osigurati prostor za potrebe vatrogasne službe u koji se ubrajaju tri garaže, skladište, kotlovnica te ured sa sanitarnim čvorom. Na katu će biti prostor za društvene aktivnosti, odnosno prostrana dvorana kapaciteta cca. 200 osoba, kuhinja i sanitarni čvor.

Na ovaj će se način postići dva cilja: unapređenje sustava zaštite od požara i osiguranje prostora za odvijanje društvenih aktivnosti.

L.O.