Korenica
Korenica
Korenica

     KORENICA-Nakon što je jedan portal objavio  vijest po kojoj je zadnja sjednica Općinskog vijeća Općine Plitvička jezera održana bez kvoruma, obratio nam se načelnik Boris Luketić(HDZ). Spomenutu vijest smatra grubom dezinformacijom, s nejasnom porukom.

Načelnik Luketić
Načelnik Luketić

-Doista ne zna koji je cilj svega ovoga. Čini se da nekim ljudima smetaju uspjesi maše općine. Ako jer tako, onda ostaje nejasno koji su njihovi ciljevi,  zašto sjede u Vijeću!?! Sve odluke donijete na ovoj sjednici su pravovaljane. Izglasan je rebalans Proračuna koji se sa 20 990 000 kuna ide na gotovo 50 milijuna kuna.  Kapitalna ulaganja smo povećali na 21 milijun kuna. Riječ je o sanaciji i proširenju Dječjeg vrtića „Slabić“ (350 tisuća, ukupno 820 tisuća kuna), izgradnji Kulturno-informativnog centra (8 milijuna kuna), sanaciju kanalizacijske i vodovodne  mreže, asfaltiranje gradskih ulica 2.5 milijuna kuna)… Fond za zaštitu okoliša i energetsku  učinkovitost će sa planiranih 350 tisuća povećati sredstava na 2.85 milijuna kuna. Tu će se konkretno nabaviti tri nova komunalna vozila i komunalna oprema u vidu 2 600 kanti za razvrstavanje komunalnog otpada. Radit će se izmjene i  dopune Prostornog plana. U rekonstrukciju idu i dvije crkve (ukupno 300 tisuća kuna). Za 1.5 milijuna kuna općina će kupiti građevinsko zemljište na kojemu  planiramo graditi sportsko-rekreacijski centar. Trenutno se već grade dva sportska igrališta. Ovdje valja ubrojiti još nekoliko desetaka stavki, a kao što se vidi iz navedenog ukupni je cilj svih ovih projekata znatno povećanje razine kvalitete života u Općini Plitvička jezera.

       Načelnik Luketić ovakav rebalans potkrijepljuje  stavkama „pomoć iz Proračuna“ koja  se sa 7 milijuna uvećava na  20 milijuna kuna. Osim poreza na dobit veliki dio povećanja stavki proračuna pristiže iz činjenice da se na ovim prostorima nalazi NP Plitvička jezera kojega svake godine posjećuje sve više gostiju. Sve bolje i više rade lokalni obrtnici, poduzetnici  i ugostitelji. Znatna su ulaganja i  iz Fonda za zaštitu okoliša jer  standardi vezani  uz ekološki aspekt na ovim prostorima odavno ne smiju biti prepušteni improvizaciji.

-Po svim pokazateljima privatni je sektor u našoj općini u stalnom plusu, nastavlja Luketić. Prema podacima HZZ na ovim prostorima trenutno ima manje 200 nezaposlenih osoba, na što smo posebno ponosni. O prvotnom nesuglasju oko Dnevnoga reda Luketić nije iznenađen, iako ponavlja kako ne vidi razumnu svrhu ovakvih istupa.

-Našoj se oporbi izgleda nekamo žurilo kada im nije odgovaralo da nakon Aktualnog sata krenemo sa izvješćima o radu naših ustanova i društava. Htjeli su da rebalans ide kao treća točka Dnevnoga reda. Kako su se ponašali, uvjeren sam da bi se isto dogodilo i da je došlo do te zamjene rasporeda točaka. Želim naglasiti da su nam sva izvješća o radu ustanova  i poduzeća sa ovoga područja itekako važna,  nikoga se ne smije ignorirati ili umanjivati bilo čiji značaj. Čini se da su to nisu i stavovi većeg dijela vijećnika nezavisne liste Pere Aračića i SDP-a. Oni su napustili sjednicu, valjda smatrajući ove ustanove i poduzeća nevažnima jer bi ta izvješća najradije odgodili za sljedeću sjednicu Vijeća. Mi to nismo željeli prihvatiti. Kuda onda vode sve te priče o zalaganju za boljitak ove Općine? Odlaskom sa sjednice najbolje su pokazali svoju (ne)odgovornost prema građanima ove općine. Rebalans koji smo izglasali znači ogromni pomak u podizanju ukupne kvalitete života Općine Plitvička jezera. Postupak oporbe je jedna obična destrukcija i eklatantni primjer pokazivanja neodgovornosti. Ovo govorim i stoga što za ovu sjednicu i Dnevni red nismo  od oporbe dobili niti jedan amandman, niti jedan prijedlog za rebalans Proračuna. Koliko god su sudjelovanju u tome, toliko su sudjelovali i u glasanju. Dakle „nula“ posto! Umjesto da podrže ovakve pozitivne pomake to utemeljeno i veliko povećanje Proračuna, našim  oporbenjacima to, izgleda, smeta!!!

M. S.