Powerlifting klub „Rux“ iz Gospića i njegov predsjednik Marijo Rukavina-Rux nanizali su u kratkom vremenu cijelu kolekciju  odličja, državnih i europskih rekorda. Da bi klub mogao funkcionirati na godišnjoj razini od Zajednice sportova Grada Gospića dobili su dopis u kojem se klub poziva na pregovaranje, gdje mu se u startu umanjuju tražena sredstva sa 35 na 25 tisuća kuna na godišnjoj razini.

U vrlo „stručnom“ obrazloženju se ističe kako je riječ o individualnom sportu pa „ isti u potpunosti ne zadovoljava zadane kriterije ni ciljeve Javnog poziva… Vaš program zadovoljava ukupno 3 od 7 ciljeva Javnog poziva, od kojih ističemo poticanje održavanja manifestacija od značaja za Grad i promidžbu sporta i Grada Gospića.  U prijavi ste istaknuli da organizirate natjecanja na području Grada Zadra, a ne na području Grada Gospića, u sport nisu uključeni  djeca ni mladi, a razvidno je da osobe koje su u projektnoj prijavi nabrojane kao sudionici i osvajači medalja na natjecanjima  nisu sa područja Gospića, čak ni Ličko-senjske županije.“

Rux nam u razgovoru ističe kako na sva natjecanja diljem Hrvatske i puno šire putuje vlastitim automobilom. Natjecanja u powerliftiningu nedavno je želio organizirati u Gospiću, ali su ga odgovorne osobe „otpilile“. Ono što ne želi Gospić, tada je rado prihvatio Zadar.

Da bismo skratili cijelu priču treba jedino naglasiti kako se u pravilnicama Zajednice sportova „između redova“ sugerira kako je važnije organizirati malonogometni turnit na livadi, podijeliti gajbu piva i svi ostaju sretni i zadovoljni. Državni  i europski rekordi koje je Marijo Rukavina Rux donio doma, promicao ime svojega grada i Domovine, za sada se u nedovoljnoj mjeri ne uklapaju u stručne parametre sporta u Gospiću. Rok za dostavu novog obrasca s obrazloženjem troškova je utorak, 22. lipnja.

Preporuka proslavljenom Ruxu: ne spominji svoje rekorde i činjenicu da ti se dive cijela Hrvatska i Europa. Organiziraj nekakav šlampavi turnir na okolnim barama i tada će te „struka u Gospiću“ puno više cijeniti.

M.S.