Retorika kuljanke Dalije Orešković

Foto:HRT

Moć medija svakako se u RH najbolje očituje pravom poplavom istupa i nastupa Dalije Orešković. Ta bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, inače pravnica, po mišljenju struke odlično je obavljala taj posao. No, čini se je puno manje uspješna kada su u pitanju politička retorika i platforma, pri čemu ovo potonje nije niti približno definirana.

Želeći blamirati druge Dalije u mnogim medijima zapravo načinila pravi fijasko, iako će toj hladnoj i suzdržanoj pravnici to biti malo teže objasniti. Kako inače definirati njezine istupe po kojima je predsjednica Kolinda Grabar Kitaorvić „zagadila javni prostor na domaćoj i međunarodnoj političkoj sceni“!

-Živi u stanju institucionalne sljepoće. Ima sretno lice, ali iza njega se krije hladnoća, tvrdi „frojdovski“ Dalija Orešković na čijem je licu u mnogim situacijama teško razabrati osmjeh. U časopisu „Novosti“ Srpskog narodnog vijeća, kojega inače obilno financira hrvatska država, Dalija je gotovo pa istaknula glavni problem Hrvatske gdje spadaju branitelji, Crkva i desnica. Toliko o domoljubnim i demokratskim razmišljanjima osobe koja je bez političke platforme postala zvijezda našeg medijskog prostora, gdje umjesto da definira svoja politička stajališta glavninu vremena provodi u kritiziranju drugih.

Bez obzira je li davala intervju Novostima ili nekom drugom Dalija redovno zaobilazi temu sve više kompromitiranog predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, SNV, agresije na Hrvatsku i sl. DalijaOrešković koja potječe iz Široke Kule izgubila je u četničkom teroru 1991. godine 11 bližih i daljnjih rođaka, mahom starijih ljudi.

Netrpeljivosti prema drugim političkim opcijama vidi se i iz izjave o prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu:„To su sve metastaze nekog karcinoma koji je počeo davnih dana….“

Ovaj tekst je obljavljen u vrijeme kada je još jedan hrvatski branitelj od posljedica PTSP-a u Gospiću izvršio suicid.

L. O.