Ako je suditi po turističkim rezultatima iz siječnja ove godine čini se da se Europa pomalo naučila živjeti uz COVID-19. Kazuju to brojke koje su u svim hrvatskim turističkim destinacijama bile malo bolje ili barem gotovo istovjetne kao u istom razdoblju 2021. godine. Turizam Gacke doline ima zadnjih nekoliko godina sve bolju ponudu i smještaj, a staro je pravilo da se zadovoljan gost uvijek vraća onamo gdje se ugodno osjećao.
Direktorica Turističke zajednice grada Otočca Mladenka Orešković ljubazno nam je istaknula neke važnije aspekte ove branše.

-Prema podacima prikupljenim putem sustava eVisitor u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine na području Turističke zajednice grada Otočca ostvareno je 14.676 dolazaka koji su ostvarili 31.729 noćenja, što je u odnosu na prošlu godinu 54 posto više dolazaka i 72 posto više noćenja. U odnosu na 2019. ostvareno je ukupno 51 posto turističkog prometa.
U 2021. godini bilježi se rast turističkog prometa u privatnom smještaju koji je do konca 2021. godine ostvario 76 posto ukupnih noćenja, dok hotelski smještaj bilježi svega 34 posto noćenja.
U 2021. ostvareno je 509 dolazaka i 1.389 noćenja, dok je u siječnju ove godine ostvareno 487 dolazaka i 1.267 noćenja (96 posto dolazaka i 91 posto noćenja u odnosu na 2021). Najviše je ostvareno domaćih dolazaka i noćenja, zatim slijede gosti iz Njemačke, Poljske, Italije, Nizozemske, Francuske… Unatoč ograničenjima u poslovanju zbog pandemije bilježi se rast noćenja, ali i sve veća ulaganja u smještajne kapacitete.
Promotivna kampanja Otočac – „Paradise on the Gacka River“/Discover Otočac provodi se svakodnevno i često, na društvenim mrežama, tiskovinama i plakatima na mjestima visoke fluktuacije posjetitelja, na portalima, radiju i TV-u. Usmjerena je na obiteljski i aktivni turizam i boravak u netaknutoj prirodi sigurnoj za provođenje odmora, sportskih i/ili ostalih aktivnosti te zen destinacije, rekla nam je direktorica Mladenka Orešković.

Prvoga dana mjeseca ožujka službeno se otvara ribolovna sezona na rijeci Gacki. Prema dinamici kupovanja ribolovnih dozvola i najavama dolaska ribolovaca svakako treba vjerovati da će to biti još jedna plodna turistička godina u čijem je središtu upravo posebnost i ekološka očuvanost ove rijeke i cijeloga područja kojim protječe.

L. O.