Rijeka Gacka kraljica pastrvskih voda

-
-

Kišovito vrijeme a time i visok vodostaj na rijeci Gacki uveliko su utjecali da svibanjski posjet ribića iz brojnih europskih i prekooceanskih zemalja nije bio onakav kakvog su očekivali u poduzeću „Gacka“ d.o.o. Manji posjet ribića uzrokovan je zbog 15 dana kiše koja je punila tokove rijeke Gacke, i stvarala poplave. Da je vrijeme bilo kako to dolikuje svibnju, po riječima Denisa Lončara rukovoditelja RJ „Rijeka Gacka“, u svibnju bi rezultati posjete ribićke klijentele bile na razini prošlogodišnjih.
I dok u većini poduzeća, državnih službi i institucija traju godišnji odmori, za one koji brinu o rijeci Gacki nema godišnjih odmora. Denis Lončar priča nam da o godišnjim odmorima u Gacki mogu razgovarati tek na jesen, jer tijekom zime obavljaju se kompletne pripreme za sezonu a od svibnja do kraja rujna beru se plodovi rada ali i obavljaju poslovi na održavanju i ribočugackainfo1_prsa_20082014vanju. Po turističkim pokazateljima imamo rezultate kao i 2013. godine, no treba reći da je 2013. godina bila u odnosu na 2012. jača za 35 posto. Krajem ove turističke sezone vjerujem da će biti ostvareni rezultati na nivou prošlogodišnjih. Kad je riječ o posjeti ribića onda više od 50 posto su Talijani, potom oko 25-30 posto su Austrijanci a slijede Nijemci, ali i zaljubljenici u ribolov iz Argentine, Kanade, Velike Britanije i Japana“ – doznajemo od Denisa Lončara.
Unatoč hvale vrijednim rezultatima, Lončar kaže da još uvijek nisu u potpunosti zadovoljni jer se uvijek može bolje. Osmišljavaju novosti s kojima bi privukli ribiće ali čini se puno toga kako bi i kvaliteta došla do izražaja. Podignuti su marketinški dio posla, sada se za razliku od prije mogu kupiti suveniri (kape, majice, ribićki šeširi, domaće muhe sa Gacke) a ono što je promijenilo poslovanje nabolje je i podatak da u info kućici radi osoba koja pruža informacije vezane za Gacku. Treba znati, kaže Lončar, da ima ribića koji prvi puta dolaze na rijeku Gacku i njima trebaju dodatne informacije gdje loviti, kako loviti i nakoji način. Rijeka Gacka, što mnogi zaboravljaju drugačija je rijeka od drugih krških rijeka, zbog same svoje konfiguracije a to bi trebalo značiti da svakom novom ribiću treba bar par dana prakse na Gacki kako bi mogao početi loviti ribu. Uz to, treba znati da su drugačija ponašanja ribe u Gacki u odnosnu na druge rijeke. Poduzeće „Gacka“ d.o.o jedino je poduzeće u Hrvatskoj koje gospodari rijekom, što u ostalim krajevima hrvatske nije slučaj. Tamo rijekama gospodare udruge. Mi činimo puno toga transparentnije, kvalitetnije i organiziranije, jer česti smo sudionici brojnih turističkih sajmova gdje obavljamo reklamiranja a tu mogućnost, na žalost, udruge nemaju mogućnost. Ozbiljnija je stvar kad je riječ o poduzeću, sve je drugačije i ozbiljnije organizirano, što nije slučaj kod udruga u kojima se radi na volonterskoj osnovi, no ni u kojem slučaju ne želim umanjiti njihov rad i zalaganja. Ne želim biti pretenciozan ali rijeka Gacka bila je i ostaje „kraljica“ pastrvskih voda, a to potvrđuju inozemni ribići, kazao nam je Denis Lončar.
Dražen Prša