BILAJ – Kod spomen obilježja poginulim riječkim dragovoljcima koji poginuli su 14. prosinca 1991. poklonili su se članovi obitelji, suborci, predstavnici Ličko-senjske županije, Grada Gospića i mještani Bilaja. Elio Vlah, Boris Antolos, Enes Handžar, Ive Stipanović, Mladen Šebalj i Žarko Fatičić bili su mladići koji, kao i mnogi drugi, nisu čekali mobilizacijske pozive, nego u ljeto ’91. dragovoljno došli braniti Domovinu na ličkom ratištu.
U ime Ličko-senjske županije poginulima se poklonio Stipe Mudrovčić, izaslanstvo Grada Gospića predvodio je zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan, u ime UHDDR-a Grada Rijeke svijeću je zapalio predsjednik Mile Biondić, dragovoljce Bilaja predvodio je Joso Mraović, dok je u ime Udruge veterana 9.gbr počast poginulima odao predsjednik Milan Franić.
Mile Biondić iz UHDDR-a Rijeka bio je jedan od dragovoljaca koji su branili Bilaj.
-Naši poginuli prijatelji su po samom mjestu stradanja, po važnosti ovog dijela bojišnice, po svojem držanju u tim prvim mjesecima rata časno odradili svoju braniteljsku i domoljubnu zadaću. Pokazali su veliko požrtvovanje, ali i ozbiljnost jer su u ono vrijeme bili vrlo mladi ljudi, u dobi od 20 do 25 godine. U ono je vrijeme Bilaj bio grad koji je bio u okruženju, tučen sa svih strana i uz svakodnevne napade neprijatelja koji je planirao granicu Karlobag-Gospić-Karlovac-Virovitica. Ti su dečki došli braniti Domovinu stotinu i više kilometara dalje od Rijeke. Sam onaj naboj, sam onaj osjećaj i sve ovo s vremenske distance govori da je onda hrvatski narod bio ujedinjen i da se tada razmišljalo samo o jednoj zadaći: kako obraniti Domovinu, rekao j nakon komemoracije Mile Biondić, jedan od sudionika tih događaja. Riječi molitve je kod spomen-obilježja kazivao je vlč. Zlatko Sušić, koji je nakon toga predvodio svetu misu u crkvi Svetog Jakova.
M. S.