Rijeke su u minimalnim vodostajima, ali vode još imamo

Od naših čitatelja s terena stižu informacije o vrlo uskim vodostajima svih ličkih tekućica neuobičajenih za ovo doba godine.  Budući da iz gospićkog poduzeća Usluga medijima inače rijetko stižu informacije po pitanju vodoopskrbe, pouzdali smo se na informacije struke i čitatelja.

Doznajemo kako stanje nije alarmantno, iako su vodostaji neuobičajeno niski i kiše bi svakako trebalo. Ljudi iz ove struke naglašavaju kako je još gora hidrološka situacija bila u listopadu 2009. i 2011. godine, ali je u Lici prošla bez redukcija vode. Izuzev područja općine Brinje gdje je redukcija tada potrajala tek kraće vrijeme.

Nastavak ispod oglasa

Dvije najveće ličke rijeke Lika i Gacka pale su na vrlo niske vodostaje, smanjila se i razina jezera Kruščica u Kosinju. Najavljene oborine neće znatnije utjecati na vodostaje jer bi kiša trebala padati bez prestanka nekoliko dana da bi se stanje osjetnije popravilo. Svemu ovome treba dodati podatak po kojemu su brojne pritoke Like i Gacke bez vode i ne teku već 3-4 mjeseca, kao npr. : Balatin, Jadova, Glamočnica, Otešica…

L.O.