Robo Otočac prvak Austrije u disciplini „Rescue Line Primary“

Postala je ustaljena praksa da se na brojnim domaćim i inozemnim natjecanjima mlade ekipe iz Hrvatske pokazuju u najboljem svijetlu. Na zadnjem otvorenom prvenstvu Austrije u robotici pod nazivom Robo Cup Junior Austrian Open 2017. održanom protekloga vikenda u Weizu klub Robo Otočac postao je prvak natjecanja u kategoriji robotskog praćenja crte i spašavanje („Resue Line Primary“). Pod vodstvom mentora dipl. ing. Igora Naprte, nastavnika Tehničke kulture i informatike, na ovom su prestižnom natjecanju briljirali članovi kluba, učenici OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac Ivica Banić (VII. razred) i Mihovil Bićanić (VI. razred). Uspjeh ekipe Robo Otočac tim je veći što su bili nedostižni u konkurenciji čak 47 ekipa iz Austrije, Hrvatske, Južne Koreje, Iraka i Jordana. Mentor Igor Naprta u razgovoru nije krio zadovoljstvo uspjehom njegovog tima.
-Konkurencija je zaista bila vrlo jaka i mnogobrojna, ali smo prebrodili sve nedaće. Dvojica naših učenika su se pokazali kao srčani borci. Imali smo određenih poteškoća koje ćemo sami riješiti. Eto, dosegli smo zaista visoki nivo, al’ moramo i bit ćemo još bolji. Ovo je naš najbolji rezultat do sada. Lani smo bili drugi na natjecanju Robo Cup Junior Zagreb Open 2016., kao i drugi na Robo Cup Junior Slovakia Open 2016. u kategoriji Rescue Line Secondary, kada su se natjecali i drugi učenici. Ovo je treća sezona od kada se natječemo, svakoga puta s osvojenim medaljama, ističe mentor Naprta.
Otočke lumene uskoro očekuju nova natjecanja i nova iskušenja. Već 16. svibnja kreće Robo Bum Maribor 2017., dok će 27. i 28. svibnja u gradu Montesilvano pored Pescare (Italija) održati Robo Cup Junior Italian Open 2017.
-Dat ćemo sve od sebe da bismo dostojno prezentirali našu školu, grad, županiju, zavičaj i same sebe. Što se tiče aktivnosti vezanih uz robotiku, na tome putu dosad nas je kvalitetno pratila škola te grad u zadnje dvije godine, naglašava Igor Naprta, zahvaljujući svima koji su pomogli u radu kluba „Robo Otočac“.
Robotika je zahtjevna jer su za dobre rezultate, osim nadarenih učenika, potrebni i određeni uvjeti pa se klub namjerava obratiti Ličko-senjskoj županiji za pomoć jer su sve klupske aktivnosti vezane uz obrazovni sustav. Pred vratima kluba Robo Otočac je natjecanje Montesilvano u Italiji, novo iskušenje koje iziskuje novčana sredstva. Mentor dipl. ing. Igor Naprta u ovome vidi i širi kontekst priče o robotici.
-Ima mnogo ljudi koji su raseljeni iz Like, ali Lika im je na srcu. Nekada smo imali 100 ili 200 tisuća stanovnika, zašto ne bi imali opet!?! Ima u svijetu Ličana koji se ozbiljno bave robotikom, novim tehnologijama, engineeringom, imaju svoje tvrtke i prednjače u razvoju. A ja ću kao profesor i nastavnik i dalje baš namjerno brusiti nove mlade briljante ovdje u Lici. Uvjeren sam da će naši briljanti dominirati u Mariboru i Montesilvanu, uvjeren je Igor Naprta, mentor dokazanih talenata iz kluba „Robo Otočac“.

R. O./L.O.

Nastavak ispod oglasa