Robotika u Lovincu

Kulturno informativni centar Lovinac je još u travnju ove godine započeo s projektom „Lovinački robotići“. Kako nas je izvjestila ravnateljica KIC-a Ana Miletić cilj projekta je pružiti djeci osnovnoškolskog uzrasta kvalitetne radionice robotike. Budući da su djeca u općini Lovinac zakinuta za nekolicinu izvanškolskih aktivnosti koje se nude djeci u većim sredinama, KIC Lovinac u svom radu pokušava ponuditi kreativne i poučne radionice.

Projekt „Lovinački robotići“ sufinanciran je od strane HEP-a, Općine Lovinac i fizičkih osoba koje su prepoznale potrebu i želju lovinačke djece za učenjem. Budući da je interes velik,  KIC Lovinac je i dalje u potrazi za donacijama kako bi nabavili i osigurali dovoljan broj računala za svu djecu.

Nastavak ispod oglasa

-Ovim putem molim sve koji su u mogućnosti donirati KIC-u Lovinac polovna računala ili donirati financijska sredstva za nabavku računala. Od do sada  skupljenih sredstava kupili smo jedno bolje računalo i Ultimaker s kojim izrađujemo dijelove za robote. Za sad radimo s privatnim prijenosnim računalima dok ne uspijemo nabaviti vlastita. Radionice robotike nastavljaju se u listopadu  pod vodstvom mentora Siniše Radulovića, aktivnog volontera Kulturno informativnog centra Lovinac. Trenutno radimo s učenicima petog razreda budući da nemamo opreme kako bismo robotiku ponudili svim zainteresiranim učenicima. Nadamo se da će netko još prepoznati naš trud i pomoći nam u nabavci opreme, rekla nam je Ana Miletić.

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u projektu STEM auto u suradnji s KIC-om Lovinac organizira besplatnu radionicu programiranja, robotike i digitalne pismenosti. Radionica se održava u Kulturno informativnom centru Lovinac u ponedjeljak, 15. listopada, s početkom u 18 sati. U projektu IRIM-ovi edukatoru putuju po Hrvatskoj i održavaju besplatne radionice programiranja i robotike. Tijekom godine STEM auto će posjetiti Središnju Hrvatsku, Dalmaciju, Istru, Kvarner, Liku i Gorski Kotar kao i druge lokacije Hrvatske. Detalje o planiranoj ruti i radionicama te drugim informacijama zainteresirani mogu pogledati na web stranicama IRIM-a: CroatianMakers.hr.

STEM auto je ‘bibliobus’ modernog doba, u ciklusima putuje po Hrvatskoj, prvenstveno po manjim mjestima i služi kao poticaj djeci i mladima da se zainteresiraju za STEM područja i kompetencije.

A.M./M.S.