U  Velikom Žitniku pored Gospića rođen je prije 194 godine  dr. Ante Starčević, za života nazvan Ocem Domovine. Ovaj  političar, publicist, pjesnik i nadasve veliki hrvatski domoljub vizionarski se zalagao za samostalnost Hrvatske u vremenima kada se to činilo nemogućim i kada je Domovina bila pod tuđinskom vlašću. Dan njegova rođenja Ličko-senjska županija slavi kao Dan županije.

Odavanje počasti dr. Anti Starčeviću započelo je jutros polaganjem vijenaca podno njegova poprsja kod spomen-kuće u Velikom Žitniku. Liku i djelu ovoga vizionara i zagovornika hrvatske slobode  poklonili su se župan Milan Kolić, budući župan dr. Darko Milinović i njegova zamjenica Renata Hodak te gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić, kao i ravnatelji i direktori brojnih poduzeća i ustanova.

Komemoracija je potom održana kod spomen-križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene gdje su svijeće zapalili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici policije. Riječi molitve predvodio je gospićki župnik mons. Mile Čančar. U katedrali Navještenja blažene djevice Marije održana je potom sveta misa koju je predvodio gospićko-senjski biskup mons. mr. Zdenko Križić. Komemoracije je održana i kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata.

M.S.