Hrvatski planinarski savez je u duhu tradicije i ove godine dodijelio nagrade u nekoliko kategorija. Pri tome su dvije nagrade dodijeljene entuzijastima koji su bili presudni za istraživanje jame Nedam na Sjevernom Velebitu. Ondje je jedna mlada Gospićanka pokazala zavidnu razinu profesionalizma, hrabrosti, vještina i znanja.

Speleološka akcija pri istraživanju kraške jame Nedam smatra se jednom od najtežih i najzahtjevnijim pothvatima ikada poduzetim na Velebitu. Nekoliko desetaka sudionika ušli su u to neistraženo velebitsko grotlo, što je Hrvatski planinarski savez proglasio najboljom organiziranom planinarskom akcijom u 2020. godini i nagradu je dodijelio PDS „Velebit“ iz Zagreba.

Kada je na red došlo podvodno istraživanje ovog geomorfološkog fenomena na scenu je stupila Đenis Barnjak iz Gospića. Ona je profesionalni teški podvodni ronioc čijem neustrašivom poslu zavide mnogi. O pothvatu u njedrima Velebita Đenis skromno pripovijeda.

-Speleologija je moja ljubav, a speleoronjenje moja strast. U jami Nedam premašili smo dubinu od 1 000 metara i ja sam tada uronila u sifonsko jezero na dnu te jame. Bilo je uzbudljivo i zahtjevno ronjenje, ali ipak je to moj posao već dulje od dvije godine, govori nam Đenis. Za ovaj iznimni pothvat Izvršni odbor Hrvatskog planinarskog društva dodijelio je Đenis Barnjak nagradu za najveći planinarski uspjeh u 2020. godini.

M. S.